0

Ledeki i Maršan proglašeni za najbolje plivače Svetskog prvenstva


Amerikanka Kejti Ledeki i Francuz Leon Maršan su proglašeni najboljim plivačima na nedavnom završenom Svetskom prvenstvu.

Amerikanka je došla do novih titula svetske šampionke na 400, 800 i 1500 metara slobodnim stilom i sada je sa ukupno 14 individualnih titula svetske šampionke najuspešnija plivačica u istoriji, sa samo jednom zlatnom medaljom manje od čuvenog Majkla Felpsa. Ona je na 400 metara trijumfovala sam novim rekordom šampionata – 3:58.15, dok je na 800 (8:08.04) i 1500 (15:30.15) metara slobodno isplivala peto, odnosno šesto najbolje vreme u istoriji.

Dvadesetogodišnji Francuz Leon Maršan privukao je pažnju javnosti na sebe u svojoj prvoj trci u Budimpešti. On je osvojio titulu svetskog prvaka na 400 metara mešovitim stilom uz novi evropski rekord – 4:04.28. On se time približio na manje od pola sekunde čuvenom svetskom rekordu Majkla Felpsa postavljenom još davne 2008. godine na Olimpijskim igrama u Pekingu. Maršan je ovim rezultatom postavio i novi rekord šampionata koji je do sada bio u vlasništvu još jednog Amerikanca – Čejsa Kališa. Pored toga, Maršan je postao svetski prvak i u upola kraćoj disciplini sa novim nacionalnim rekordom – 1:55.22, dok je na 200 metara delfin došao do srebra, takođe uz državni rekord koji sada iznosi 1:53.37.

Ispred Maršana na 200 delfin je bio fantastični Mađar Krištof Milak koji je do zlata došao iz novi svetski rekord, jedan od samo dva postavljena na prvenstvu u Budimpešti. On je za 39 stotinki popravio rekord postavljen u Gvagdžuu pre tri godine koji je i bio u njegovom vlasništvu i sa rezultatom 1:50.34 podigao mađarsku publiku na noge. Takođe, Milak je došao i do titule na 100 metara delfin stilom sa vremenom 50.14. Njegov najveći konkurent u ovoj disciplini, američki reprezentativac Kejleb Dresel se povukao sa prvenstva usled zdravstvenih problema, tako da je publika ostala uskraćena za zasigurno veliku bitku sjajnih plivača.

Pored Milaka, vreme svetskog rekorda resetovao je i Italijan Tomas Čekon u disciplini 100 metara leđno. On je štopericu zaustavio na 51.60 i tako za čak 25 stotinki popravio vreme Amerikanca Rajana Marfija sa Olimpijskih igara u Riju pre šest godina.

Iako mu je izmakla zvanična titula najboljeg plivača prvenstva, Rumun David Popović je definitivno pokazao da od njega možemo da očekujemo neverovatne rezultate u budućnosti. Ovaj još uvek 17-godišnji plivač je došao do titula svetskog prvaka na 100 i 200 metara slobodno, obe uz postavljene nove svetske juniorske rekorde. Prvo je na 200 metara trijumfovao uz vreme 1:43.21 što ga čini četvrtim najbržim plivačem u istoriji u ovoj disciplini i drugim u eri tekstilnih odela. Nakon toga je bio najbrži i na 100 metara gde je u polufinalu isplivao sjajnih 47.13 i tako došao na samo 22 stotinke od čuvenog rekorda Brazilca Sezara Sijela Filja.

U ženskoj kokurenciji, pored Ledeki, izuzetno zapažen nastup je imala 15-godišnja Kanađanka Samer Mekintoš koja je došla do naslova svetske prvakinje u trkama na 200 delfin (2:05.20) i 400 mešovito (4:32.04) uz nove svetske juniorske rekorde i tome još dodala srebro na 400 metara slobodno postavši tek četvrta devojka koja je ovu trku isplivala za brže od 4 minute – 3:59.39.

Povratak godine je verovatno pokazala Litvanka Ruta Melitite koja je posle trogodišnje pauze tokom kojih je odslužila i dvogodišnju zabranu nastupa zbog propuštenih doping kontrola došla do titule svetske šampionke na 50 metara prsno sa vremenom 29.70, što je samo 28 stotinki sporije od njenog ličnog rekorda. Pored toga, Ruta je osvojila i bronzanu medalju na duplo dužoj distanci sa vremenom 1:06.02.

Sve rezultate prvenstva možete pronaći OVDE.


Katarina Kučuk

Katarina Kučuk je rođena 26. 1. 1996. godine u Beogradu. Završila je Devetu gimnaziju Mihailo Petrović Alas, a potom i Matematički fakultet. Prve plivačke korake je napravila u školi plivanja Boda Roda, da bi ozbiljnije nastavila sa treninzima u Plivačkom klubu Partizan, a zatim i 11. april gde je provela više od šest godina. Osvajač je medalja u uzrasnim kategorijama na prvenstvima Srbije, kao i na mnogim međunarodnim i domaćim mitinzima. Iako više ne trenira aktivno, još uvek je u svetu plivanja, ali ovaj put u ulozi nacionalnog plivačkog sudije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *