0

Mentalni trening kao važna karika svakog uspeha

Mentalni trening je jedinstvena, naučno utemeljena tehnologija treninga putem koje se razvijaju i pospešuju mentalne sposobnosti sportista neophodne za ostvarenje njihovog punog potencijala. Boris Stanković se već dugi niz godina bavi psihološkom pripremom sportista a nama je odgovorio na neka veoma zanimljiva pitanja:

Za početak, kako bi ti u najkraćim crtama objasnio važnost mentalne pripreme sportista? 

U karijeri jednog sportiste mentalna priprema bi trebala biti jednako važna kao i njegova teničko-taktička i fizička priprema. U skladu sa time, baš kao što na ovim ostalim vidovima pripreme radi svakodnevno, isti takav odnos bi trebao/la imati i kada je u pitanju rad na mentalnom aspekatu. Mentalna snaga je ta koja pravi razliku kada su sportisti na približno istom nivou po ostalim parametrima. Takođe, mentalna snaga omogućava takmičarima da iskažu sav svoj potencijal onda kada je to najvažnije, a to je svakako takmičenje. 

Koliko dugo traje mentalni trening i da li je to nešto na čemu mora da se radi svakodnevno? 

Pre svega treba reći da se na mentalnom planu možemo usavršavati kroz čitavu karijeru. Sam trening obično traje 60ak minuta i sastoji se od razgovora sportiste i mentalnog trenera (sportskog psihologa). Najvažnije u svemu tome je da sportista naučeno na mentalnim treninzima redovno primenjuje u svom regularnom danu, kako na treninzima tako i van njih. Ništa ne dolazi lako, pa tako i mentalna snaga nije nešto što se stiče preko noći. Potreban je svakodnevni trud i rad, baš kao i na ostalim vidovima pripreme

U sportu kao što je plivanje šta vidiš kao najveće mentalne slabosti sportista? 

Mislim da ne bih mogao da izdvojim jednu konkretnu stvar i da za nju kažem da je baš karateristična ili dominantna za plivače. Baš kao i u drugim sportovima, postoje individualna odstupanja koja se razlikuju od sportiste do sportiste. Nekome je na primer najviše potrebno raditi na samopouzdanju, nekome na motivaciji, neko ima problem sa tremom ili možda koncentracijom… Moj princip rada je takav da na samome početku stavljam akcenat na najslabiju mentalnu kariku jednog sportiste i trudim se da tu prvo napravimo napredak. Kasnije radimo na poboljšanju i ostalih psigholoških aspekata, mada je u suštini sve to povezano i povećanje ili napredak jednog obično povlači i utiče na boljitak i ostalih parametara. 

Da li je mentalna priprema drugačija za individualni sport u odnosu na timski? 

U idnividualnom sportu je bitan pojedinac, i sve što radimo radimo sa jasnim ciljem da ga osposobimo da što bolje i spremnije dočeka izazove koje sport i takmičenja donose. Sa druge strane, u timskim sportovima je potrebno da osim što radimo na pojedinačnoj pripremi sportista, akcenat stavimo i na izgradnji timskog duha i zajedništva jer je to jedna jako bitna determinanta uspeha u kolektivnim sportovima. 

Koji bi bio tvoj savet za sve sportiste kada je reč o mentalnoj spremnosti za trening a i za samo takmičenje? 

Moj savet im je da posvete vreme i rade na psihološkoj pripremi jer šampionski rezultati zahtevaju odličnu mentalnu pripremljenost a to ne postiže samo od sebe

Takođe neki univerzalni savet bi mogao biti da daju sve od sebe uvek i u svakom trenutku, da ne odustaju pred preprekama i nedaćama, da uče jednako i iz pobeda i iz poraza i da iznad svega budu pozitivni, optimistični i da uživaju u tome što rade!

Ukoliko vas interesuje nešto više o mentalnom treningu ili se prepoznaješ u nekom od ovih primera
„Na treningu sam odličan, ali…
„Nemam dovoljno samopouzdanja i …
„Često mi se dešava da ne mogu..
„Smatram da nemam neki poseban problem, ali …
„Mislim da bih imao mnogo bolje …
„Prelaskom u stariju uzrasnu kategoriju …
„Volim utakmice i takmičenja ali …
„Previše sam stegnut …
„Imam strah od greške…
„Prečesto postajem frustriran i ne mogu ..
onda je zasigurno pravi trenutak da kreneš da radiš na svojoj mentalnoj pripremi i posetiš mentalnitrening.rs.


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *