0

I na suvom se može potonuti

Došao je i taj dan da ste stasali za ozbiljniji program treniranja. Vreme je za posetu teretani. Ali par napomena pre nego što se zatrčite na „mrtvo dizanje“.

 

  1. Ne radi se samo o snazi

Tehnika je uvek bitnija od snage, kako u plivanju, tako i na suvom treningu, odnosno u teretani. Znamo da moć, efikasnost i sve bolja tehnika plivača dolaze s vremenom. Ista stvar je i sa teretanom. Početni rad u teretani ne treba da se zasniva na što većoj težini, već na pravilnoj tehnici izvođenja svake vežbe. Mladi sportisti, kad prvi put uđu u teretanu, su u iskušenju da probaju da podignu što veće tegove ili da urade najteže vežbe. Ako prvo ne nauče pravilan pokret podizanja tega ili izvođenja vežbe, začas dođe do povrede. Kako bi se povrede izbegle treba postepeno pripremiti plivača za rad u teretani. Pre svega plivač treba, sa laganim opterećenjem ili bez njega, da savlada pravilan pokret svake vežbe, a tek onda mu  postepeno povećavati težinu tegova, zategnutost opruga ili kompleksnost vežbi. Veoma je važno da fokus svake vežbe bude na njenom efikasnom izvođenju.

 

  1. Verujte programu

Postoji dosta programa za suvi trening plivača i većinu njih su osmislili vrhunski stručnjaci. Plivači koji su radili s njima su svetski šampioni, a priznati doktori i fizijatri su proverili i korigovali vežbe da budu bezbedne i efikasne. Nema tu mnogo mesta za modifikovanje i eksperimentisanje. Nemojte biti najpametniji i raditi tvrdoglavo vežbe po svome, jer teško da ćete postići bolje rezultate, pre će biti da ćete zaraditi neku nepotrebnu povredu. Pustite da trener proceni kakav program je najbolji za vas.

 

  1. Ne silite povredu

Plivači su, kao i svi sportisti, izloženi povredama. Bez obzira da li se radi o povredi nastaloj u vodi, u teretani ili je reč o nekoj hroničnoj povredi (npr. plivačko rame), plivač treba biti obazriv. Ako je povreda već nastala, treba slušati svoje telo, ne ignorisati znake uzbune. Takođe treba obavestiti trenera o problemu i konsultovati lekara. Veoma je pogrešno vežbati uz jak bol, jer će se povreda samo pogoršati. Naravno, treba povući razliku između pravog bola, s jedne i lagane tegobe, umora ili neprijatnosti s druge strane. Ne treba biti seka-persa, ali ni glumiti supermena.

 

  1. Trenirajte ka zacrtanom cilju

Najbolji sportisti: teniseri, košarkaši pa i plivači, često izjavljuju da im je jako bitno da uživaju na terenu ili bazenu, a to im uspeva jer imaju cilj na svakom treningu.  Zašto je bitno imati cilj? Svaka vežba ima svoju svrhu. Npr. najobičniji čučnjevi su odlična priprema za neke kompleksnije vežbe koje ćete vremenom početi da radite (npr. nabačaj, čučanj sa opretećenjem…). Kad uradite dvadeset čučnjeva, to samo po sebi, i nije nešto, ali ako to shvatite kao uspešno završen uvod u sledeću vežbu, eto zadovoljstva. Zato, u teretani, stalno sebi postavljajte seriju manjih ciljeva, čije savladavanje će vas dovesti do onog glavnog cilja: pobedničkog postolja.

 

Izvor: swimswam.com


Mia Hadžić

Mia Hadžić, rođena u Beogradu 15.11.1993. godine. Završila Sportsku gimnaziju, a trenutno je apsolvent na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Član je plivačkog kluba 11.april od 2001.godine do danas. Osvajač medalja na prvenstvima Srbije, kao i na međunarodnim takmičenjima i mnoštvu domaćih mitinga. Od 2012. godine, pored plivačke karijere, ulazi i u trenerske vode u svom matičnom klubu i u školici plivanja Vizura.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *