0

Naizgled kontroverzne sudijske odluke u Dohi

Da su moguće greške i na Setskom prvenstvu plivanja u Dohi 2024, dokazuju reprezentativaci USA, Hanter ARMSTRONG i reprezentativac Grčke, Evangelos MAKRIJANIS koji su nastupili u pogrešnim stazama ni manje ni više nego u plofinalu discipline 100m leđno za muškarce, tako što su ih međusobno zamenili pred start trke.

  Amerikanac je prema startnoj listi raspoređen da pliva u stazi 4 dok je Grk raspoređen da pliva u stazi 5.

Do greške je došlo prilkom predstavljanja temičara kada je Amerikanac Amstrong izašao i stao u stazu 4 umesto u stazu broj 5 prema starnoj listi. Da jedna greška povlači za sobom drugu dokazuje potom zbunjeni Grk Makrijanis koji umesto da je otišao u svoju stazu 4 odlazi u slobodnu stazu broj 5.

Kada se uzme u obzir da su staze 5 i 4 rezervisane za najbrže plivače i da se prilikom predstavljanja prema protokolu na svetskom prvenstvu u polufinalu predstavljaju takmičari od slabije kvalifikovanih ka bolje plasiranim sledećim redosledom staza: 8,1,7,2,6,3,5 pa 4. Naravno plivač sa najbržim kvalifikovanim vemenom, odnosno plivač u stazi broj 4 Grk Makrijanis  je poslednji predstavljen ali njegovo mesto je već bilo zauzeto od strane Amerikanca. Postavlja se pitanje kako sudije nisu primetile i reagovele na ovo „svičevanje“ plivača, s obzirom da je Amerikanac zuzeo stazu 4 „prevremeno“ i praktično potisnuo Grka u stazu 5. Naprotiv vrhovni sudija je dao znak za početak takmičenja tako da su plivači startovali u pogrešnim stazama ni manje ni više nego u polufinalu Svetskog prvenstva. Dakle desila se dvostruka greška, pad koncentracije plivača ali i sudija.

Tokom trke grafika je normalno pratila plivače prema zvaničnom rasporedu u onim stazama u kojima su prijavljeni. Tako je sve vreme za Amerikanca, Armstronga stajalo da je Grk, Makrijanis i obrnuto. Trka je okončana pobedom Amerikanca ali svi na bazenu su mislili da je zapravo pobedio Grk. Pobednik Armstrong (USA) je bio prikazan u krupnom planu ali je potpisan kao Makrijanis.

Međutim  greška je posle nekoliko minuta ispravljena, sudije su uvidom u video sitem suđenja lako utvrdila ko je zapravo plivao u stazi br 4. Očigledno je da su se sudije odlučile za punu primenu pravila sve što nije zabranjeno je dozvoljeno odnosno primenili su pravilo  da plivač mora završiti trku u stazi u kojoj je starovao,  tako da plivači nisu snosili nikakvu odgovornost za grub previd, niti diskvalifikaciju.

Kako je sve to izgledalo možete videti u videu:

Međutim tu nije bio kraj akcidentima, do ponovne zamene staza umalo je došlo kod devojaka u polufinalu trke 200m slobodno kada je Kineskinja Al Jahan došla u stazu broj pet, umesto da ode u stazu broj tri. Posle nje je izašla na ploču bazena Mađarica, Nikoleta Padar, koja je i trebala da pliva u stazi pet. Međutim Mađarska plivačica je bila koncentrisana i „spasila“ sudije nove dileme. Padar se nije dala omesti, dobro je znala u kojoj stazi treba da nastupi tako da je upozorila Kineskinju da je to njena staza i da ona treba da nastupi u stazi 3. Razgovor je malo potrajao jer Kineskinja ne govori dobro engleski, ali koncentrisana Mađarica je ipak uspela da ubedi Kineskinju da ode u stazu broj 3 i time spreči ponovno svičevanje i pogrešan nastup ovog puta plivačica na SP u Dohi. Trenutak kada Mađarica, Padar govori Kineskinji, Al Jahan da nije u dobroj stazi možete videti na sledećem snimku:  

https://www.instagram.com/reel/C3UgrBEIr7z/?utm_source=ig_embed&ig_rid=149fe134-a3c1-4628-a0a4-efe68254b2f9

Izvor fotografija print.sc YouTube


Goran Zebić

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *