0

Norme PSS i raspored velikih takmičenja koja slede ove sezone

Počevši od takmičenja više nacija (Multinations cup) koji nam slede narednog vikenda, preko šampionata starog kontinenta za juniore, Evropskog prvenstva za seniore u Beogradu pa sve do Letnjih olimpijskih igara koje će biti kruna ove sezone jedno je sigurno – za plivače svih uzrasta ovo je jedna vrlo uzbudljiva godina.

Multinations se održava na dve lokacije, stariji juniori plivaće u Gracu, dok će mlađi juniori nastupati u Skoplju. Norme za ovo takmičenje mogle su se isplivati u periodu od 1. 12. 2023. do 17. 3. 2024. uz napomenu da prema propozicijama svaku državu može predstavljati jedan plivač po disciplini.

Još jedno takmičenje za juniore, COMEN Cup, plivaće se u Limasolu na Kipru, a pravo nastupa imaju momci rođeni 2008. i 2009. godine i devojke 2009. i 2010. Kvalifikacioni period za ovo takmičenje traje do 2. juna. Centralnoevropkso prvenstvo, CECJM, biće još jedno kontrolno takmičenje ali za mlađe juniore, a održaće se u Beogradu 12-14. jula.

Za juniore će pik sezone biti u julu mesecu, tačnije od 2-7. jula kada je na programu Evropski šampionat za juniore u Vilnjusu. na ovom prvenstvu nastupiće plivačice i plivači starosti 15 do 18. godina.

Seniorsko, odnosno apsolutno Prvenstvo Evrope na programu je od 17. do 23. juna, u glavnom gradu Srbije i biće ujedno poslenja šansa za isplivavanje olimpijskih normi. Najveći planetarni sportski događaj, Olimpijske igre održavaju se od 26. jula do 4. avgusta.

Norme propisane od strane Plivačkog saveza Srbije za sva navedena takmičenja, kao i takmičenja na otvorenim vodama pogledajte ispod:


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *