0

Novi rekord Evrope za Rilova

Od 3. do 9. aprila u Kazanju je održano Prvenstvo Rusije i ujedno izborno takmičenje ove reprezentacije za predstojeće Olimpijske igre u Tokiju.

Pregršt sjajnih rezultata, ali i neki neočekivani porazi su obeležili prvenstvo za nama.

Jedan od plivača koji pretenduje na mesto prve zvezde ruske reprezentacije je mladi Kliment Kolesnjikov. Ovaj višestruki svetski juniorski prvak, ali i seniorski svetski rekorder, je došao do dve individualne titule prvaka Rusije, kao i do najboljeg rezultata isplivanog na prvenstvu. On je pobedio u disciplinama 50 leđno gde je sa rezultatom 24.08 stigao do fantastičnih 990 FINA bodova, dok je na 100 slobodno trijumfovao uz novi nacionalni rekord Rusije – 47.31.

Upravo u ovoj disciplini, vizu za Tokio nije izborio bronzani sa poslednjeg svetskog prvenstva i doskorašnji rekorder Rusije – Vladislav Grinjov koji je, iako je isplivao A normu, morao da se zadovolji samo trećim mestom. Zbog pravila učestvovanja maksimalno dva plivača iz iste zemlje u jednoj disciplini na Olimpijskim igrama, rezultat 47.89 Vladislava Grinjova, ovaj put nije bio dovoljan da osigura svoje mesto u reprezentaciji.

Pored Kolesnjikova, Rusiju će na 100 slobodno predstavljati Andrej Minakov koji je izborio i mesto u disciplini 100 metara delfin stilom u kojoj je trijumfovao sa rezultatom 51.17.

Pored Kolesnjikova, koji je obezbedio svoje mesto i na 100 metara leđno, Rusiju će u toj disciplini predatavljati i sjajni Jevgenij Rilov. On je sa 52.12 postavio novi rekord Rusije, dok je u duplo dužoj disciplini trijumfovao uz novi rekord Evrope koji sada iznosi 1:57.50.

Svoje mesto u reprezentaciji Rusije u disciplinama prsnim stilom su očekivano osigurali Anton Čupkov i Kiril Prigoda. Dok je Prigoda bio brži na kraćoj distanci uz vreme 59.11, Čupkov je očekivano trijumfovao u svojoj najjačoj disciplini plivajući 2:08.31.

Kod devojka, najveće iznenađenje je viđeno u disciplini 200 metara prsno gde aktuelna svetska šampionka i rekorderka Rusije – Julija Efimova nije izborila svoje mesto u timu. Ona je morala da se zadovolji bronzanom medaljom, dok će Rusiju u Tokiju predstavljati mlada ruska nada Jevgenija Čikunova i Marija Temnikova. Ipak, Efimova je uspela da obezbedi vizu za svoje četvrte Olimpijske igre u karijeri jer je u disciplini 100 metara prsno isplivala 1:06.22 i time došla do srebrne medalje. Bolja od nje je opet bila Čikunova sa novim juniorskim rekordom Rusije koji sada iznosi 1:06.06.

Marija Kameneva je potvrdila svoj status favorita u sprinterskim disciplinama gde je, trijumfovaši na 50 i 100 slobodno, kao i 100 leđno, izborila nastup u čak tri individualne trke u Tokiju.

Sve rezultate sa prvenstva možete pronaći OVDE, dok snimke svih trka možete pogledati OVDE.


Katarina Kučuk

Katarina Kučuk je rođena 26. 1. 1996. godine u Beogradu. Završila je Devetu gimnaziju Mihailo Petrović Alas, a potom i Matematički fakultet. Prve plivačke korake je napravila u školi plivanja Boda Roda, da bi ozbiljnije nastavila sa treninzima u Plivačkom klubu Partizan, a zatim i 11. april gde je provela više od šest godina. Osvajač je medalja u uzrasnim kategorijama na prvenstvima Srbije, kao i na mnogim međunarodnim i domaćim mitinzima. Iako više ne trenira aktivno, još uvek je u svetu plivanja, ali ovaj put u ulozi nacionalnog plivačkog sudije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *