0

Novi sitem kvalifikcija za Olimpijske igre zasenio pobednicu prve plivačke trke Svetskog šampionata

Ženskom trkom na 10 km započeo plivači deo ovog Svetskog prvenstva, a trka je bila utoliko važnija što su olimpijske kvote za svaku zemlju bile u igri. Snažnim finišom Sharon van Rouwendaal iz Holandije je, uspela je dadopliva do prvog mesta pobedivši Mariju de Valdes iz Španije za deseti deo sekunde! Portugalka Angelica Andre bila je treća.

Suprotno od  Svetskog prvenstva 2023, gde su prvoplasirani sticali individualne kvote za Olimpijske igre, ovde u Dohi kvote se dodeljuju državama. Prvih 13 takmičara koji već nisu kvalifikovani za Pariz obezbeđuje kvotu za svoju zemlju. To znači da zemlje ne moraju dodeliti mesto plivačicama koje su se danas takmičile. Nacionalni olimpijski komiteti mogu raspodeliti kvote po sopstvenom nahođenju.

Muška trka na 10 km je sutra, 4. februara, a potom će se održati i trke na 5 km za muškarce i žene, dok će timsko takmičenje na otvorenim vodama biti u četvrtak.

Rezultati trke za žene na 10km dostupni su OVDE.


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *