0

Objavljen dizajn medalja za OI u Parizu – svaka sadrži delić Ajfelovog tornja

Objavljen je dizajn olimpijskih i paraolimpijskih medalja u Parizu 2024, a svaka medalja ima mali komad gvožđa sa Ajfelove kule tačno u sredini. Medalje je dizajnirala kuća Chaumet, luksuzni brend nakita i satova sa sedištem u Parizu.

Poleđine i olimpijskog i paraolimpijskog dizajna su iste, a svaka ima komad gvožđa u obliku šestougla. Ovo gvožđe dolazi direktno sa Ajfelove kule. Gvožđe je sakupljeno prilikom renoviranja tokom prošlog veka, pošto su delovi sačuvani i od tada donirani Pariskom olimpijskom komitetu. Svake godine na Ajfelovom tornju se održavaju radovi koji zatvaraju gornji deo tornja.

Frontovi olimpijskih i paraolimpijskih medalja su različiti. Na prednjoj strani olimpijske medalje nalazi se grčka boginja pobede Nika. Prednja strana paraolimpijske medalje podseća na pogled iz niskog ugla ispod Ajfelove kule.

Prema MOK-u, napravljeno je 5.084 medalje. Prečnika su 85 milimetara i debljine 9,2 milimetara. Svaka medalja, bez obzira na mesto, sadrži 18 grama gvožđa sa Ajfelove kule. MOK ima pravila da svaka medalja mora biti najmanje 60 mm u prečniku i 3 mm debljine. Primetno je da su poslednje tri letnje olimpijske medalje bile prečnika 85 mm, što znači da je medalja u Parizu ista kao u Londonu, Riju i Tokiju.

Medalje se kreću od 455 grama (bronza) do 529 grama (zlato), dok je srebrna medalja 525 grama. Ovo je otprilike u rangu medalja u Riju i Tokiju, iako je mnogo teže od medalja iz Londona (357-412 grama) i Pekinga (200 grama).

Photo: paris2024.org


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *