0

Optimalan doručak za plivače

Doručak je najvažniji obrok koji unosimo u toku dana. Od samog početka, pa sve do kraja dana našem organizmu je neophodna energija za normalno funkcionisanje. Naše telo je u toku noći dugo bez hranljivih materija koje potpomažu oporavak, zato je bitno da se pojede adekvatan doručak.

Većina plivača jutarnji trening počinje veoma rano, tako da plivač nema vremena da pojede pravi doručak i isti svari pre početka treninga. Iz tog razloga, pre treninga najbolje je pojesti parče hleba sa nekim namazom (med, džem ili kikiriki puter), bananu ili neki keks kako ne bi imali osećaj gladi tokom treninga. Pravi doručak dolazi tek posle treninga.

Evo i nekih predloga za vaš doručak:

Ovsene pahuljice su najpopularnije među sportistima. Ne zahtevaju puno vremena za spremanje, pune su vlakana, ugljenih hidrata, minerala. Mogu se kombinovati sa vodom, mlekom, jogurtom, sokom (npr.od narandže) ili proteinom ( za malo jači doručak). Ako vam je to slabo, možete ubaciti i neku voćku (banane, jagode, suvo grožđe itd.), bademe, orahe,  plazma keks ili nešto po vašem izboru.

Ako jedete musli, predlog je da ih ne zaslađujete sa šećerom već da dodate na primer suvo voće koje je mnogo kvalitetniji izbor energije. I u ovome treba imati mere jer je suvo voće puno šećera, koji je poželjan zbog energije koja nam je potrebna za trening, ali ako se radi o danu kada ne trenirate, možete preskočiti ovaj dodatak.

Takođe, ovsene pahuljjice možete kombinovati i sa kajganom sa većim procentom belanaca. Ova kombinacija je bogata ugljenim hidratima iz ovsenih pahuljica, i proteinima iz belanaca.

Ovsene palačinke pripremite tako što ćete samleti ovsene pahuljice  u blenderu, dodajte malo mleka i jaja (više belanaca) i zatim napravite u tiganju kao palačinku.

Ukoliko ste navikli na sendviče za doručak, umesto obične kifle od belog brašna kupite integralnu. Postoji na tržištu dosta proizvoda od pravog integralnog brašna. Budite oprezni, jer mnogi proizvodi nisu integralni iako tako piše. Umesto suhomesnatih proizvoda bolje birajte piletinu ili komad ribe.

Imate li vi još neki dobar predlog?


Mia Hadžić

Mia Hadžić, rođena u Beogradu 15.11.1993. godine. Završila Sportsku gimnaziju, a trenutno je apsolvent na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Član je plivačkog kluba 11.april od 2001.godine do danas. Osvajač medalja na prvenstvima Srbije, kao i na međunarodnim takmičenjima i mnoštvu domaćih mitinga. Od 2012. godine, pored plivačke karijere, ulazi i u trenerske vode u svom matičnom klubu i u školici plivanja Vizura.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *