0

Otkrivamo dizajn medalja za EP u Beogradu

Evropsko prvenstvo vodenih sportova startovaće 10. juna u Beogradu, a medalje su dizajnirane tako da će osvajač, pored sportskog rezultata i odličja, sa sobom poneti i deo Srpske tradicije. Prečnik medalje je 8 cm, na prednjoj strani nalazi se zvanični logotip Evropskog prvenstva u vodenim sportovima u Beogradu, ukrašen sa tri tačke koje dodaju lokalni karater, odnosno predstavljaju boje srpske zastave.

Logotip sadrži osam vijugavih linija koje predstavljaju niti srpskog veza, dizajnirane tako da formiraju oblik pravougaonika, oživljavajući sliku bazena.

Ivica medalje je ukrašena tradicionalnim motivima koji odražavaju raznolikost i bogatstvo kulture svih krajeva Srbije, pa se tako na njoj nalazi 5 ornamenata i to: čuriljnjak iz Pirota, ornament krsta iz Prizrena, ornament romba iz Užica, ornament romba sa kukama sa Fruške gore i ornament rozete iz centralne Srbije.

Svi ornamenti su pažljivo odabrani u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu i Etnografskim institutom SANU. Na poleđini medalje, u sredini, nalazi se zvaničan logotip takmičenja sa talasima na obodu.

Trake za medalje su izrađene žakard tehnikom tkanja kako bi približile tradicionalni vez modernom dobu. Tamno plava boja traka asocira na vodu i vodene sportove, dok je po obodu apliciran originalan vez sa ženskih jeleka srpske narodne nošnje. Kao i na medaljama, i na trakama se nalaze tri tačke u bojama srpske zastave i svih pet ornamenata.

Zanimljivo je da su Masters medalje prečnika 6 centimetara, a od elitnih se, osim po veličini, razlikuju i po natpisu na prednjoj strani, na kojoj će pisati naziv takmičenja na engleskom jeziku.


Goran Zebić

Goran Zebic u svetu plivanja poznati kao Zeba rođen 1984 godine, obuku plivanja i trenažni proces započeo na Tašmajdanu kod Nikole Jovanovića, potom nastavio da trenira i takmiči se u Plivačkom klubu Beograd, kod Slavka Kurblanovića i Vasilija Seratlića. Osnivača Beogradskog plivačkog kluba. Završio prehrambenu tehnologiju na Poljoprivrednom fakultetu, Univerzitet u Beogradu. Nacionalni i internacionalni plivački sudija, aktivno se bavi suđenjem na plivačkim takmičenjima od 2002 godine i internacionalni CMAS sudija plivanja sa perajima. Kao rukovodilac stručnog osposobljavanja plivačkih sudija, izveo je više genracija nacionalnih plivačkih sudija. Masters plivač, višestruki masters državni prvak, takmičarska disciplina prsno.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *