0

Plivači spremite se, stižu nam praznici

PAŽNJA!!!

Kraj je godine, naređali su se praznici, a zatim ide raspust, počinje doba ozbiljnih iskušenja za svakog  sportistu.  Ruska salata , sarmice, kolači, rebarca, sarmice, ćurka ili guska, čvarci. Ah da, i sarmice. A treninzi proređeni, celodnevna aktivnost se svodi na prebiranje po tv kanalima na daljinskom ili završavanje onih teških nivoa u igrici započetoj još letos. Sve ono što ste postigli mnogim odricanjima i vredno trenirajući tokom godine možete upropastiti za ovih manje od mesec dana.

Ali, nipošto ne uskraćujte sebi  uživanje u praznicima, druženje sa porodicom, izlaske sa društvom. To je veoma važna stavka u  rasporedu ozbiljnog, posvećenog sportiste; to opuštanje, mentalno resetovanje, punjenje baterija za napore koji vas čekaju narednih meseci. Jedino, treba da budete oprezni i disciplinovani. Ispravna strategija je u-me-re-nost.

Jedan bogat (onako baš bogat) obrok tokom praznika neće narušiti tu labilnu ravnotežu oko vaše idealne težine, ali raskošna ponuda grickalica i sitnih kolača hoće. Neka vam taktika bude da ne morate da probate baš svaku sortu kolača iz sve tri-četri tacne. Uzmite parčence samo onih koje baš volite. I dalje od činije sa čipsom ili smokijem! A Koka-Kolu ionako ne pijete preko godine, ne morate ni sad.

Fokusirajte se da kvalitetno provedete vreme sa ukućanima, umesto da se fokusirate na đakonije i poslastice. Odigrajte partiju karata ili domina (to ne možete preko godine zbog večernjih treninga), prošetajte skupa, idite u bioskop (ali ne kupujte kokice! ili, ako baš mora, podelite najmanje porciju).

Ne izbegavajte žurke, ali izbegavajte alkohol. Ne zbog toga što alkohol blablabla… već zato što on skraćuje REM (rapid eye movement) fazu dubokog sna, a ona je neophodna za potpuno osveženje organizma, trajno skladištenje utisaka i znanja stečenog prethodnog dana. To znači da nešto što ste uvežbali danas (skok, okret, zaveslaj) izlapi do ujutru. Manje REM faze tokom spavanja dovodi do uznemirenosti, grogi stanja i povećanja apetita.  I uopšte, morate dovoljno spavati, ne ostajte na žurkama preeedugo, iako ne morate da poranite sutra u školu.

Za resetovanje i punjenje baterija dobra prilika je i odlazak u neki zimski centar. Zimski sportovi su korisni za održanje forme i okretnosti, a, da bi izbegli zasićenje, i kao privremeni iskorak od bazičnog sporta (plivanja). Međutim, izbegavajte previše intenzivne i previše rizične discipline (ekstremno skijanje, akrobacije, nepoznate terene). Skijajte ili se sankajte lagano, rekreativno, uživajte u prirodi, snegu, suncu. Ne trebaju vam povrede. U nekim sportovima možda ne smeta (šah, pikado… J), ali sa gipsom ne možete u bazen!

Ne odustajte ni za vreme raspusta i praznika od zdravih navika koje ste stekli preko godine. Prelistajte prethodne priloge na blogu ako ste zaboravili šta i kako.

I planirajte. Proučite kalendar takmičenja u 2017. Procenite svoje mogućnosti, dodajte želje pomnožene sa dva, pa isplanirajte kako će vam izgledati sledeća takmičarska sezona.


Mia Hadžić

Mia Hadžić, rođena u Beogradu 15.11.1993. godine. Završila Sportsku gimnaziju, a trenutno je apsolvent na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Član je plivačkog kluba 11.april od 2001.godine do danas. Osvajač medalja na prvenstvima Srbije, kao i na međunarodnim takmičenjima i mnoštvu domaćih mitinga. Od 2012. godine, pored plivačke karijere, ulazi i u trenerske vode u svom matičnom klubu i u školici plivanja Vizura.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *