0

Plivamo kroz avijatiku sa Milom Petrović

Naša nova rubrika „Plivamo kroz…“ baviće se postignućima plivača van bazena na različitim poljima. Plivanje je sport koji ne samo da razvija i priprema sportiste za trke i takmičenja već ih isto tako priprema i za mnoge izazove i uspehe života sa druge strane startnog bloka a mi ćemo vam jednom mesečno predstavljati takve uspehe.

Mila Petrović nekadašnja plivačica 11.Aprila a zatim Partizana bila je i članica reprezentacije Srbije za Centralno Evropsko Prvenstvo 2014.godine. Svoju plivačku karijeru ali i školovanje nastavila je u Mađarskoj gde je plivala za BVSC.

Kada je imala oko 16 godina počela je da se intersuje za avijaciju i odlučila da bude pilot. Iako su pilotske akademije jako skupe i teško je dobiti stipendiju par godina kasnije, kada je došlo vreme da se prijavi za fakultet, Mila je našla ovaj program i započela pripreme za seriju teških prijemnih ispita. Velikim trudom i radom izborila je prvi korak ka svom cilju…

Kada sam dobila zvanični imejl da sam odabrana za stipendiju bila sam presrećna i zaista mi je laknulo, ali sam znala da će sledeće 3 ipo godine biti veoma zahtevne.
Student sam dualnog programa pod nazivom Professional Pilot BSc u Debrecenu koji se nalazi u Mađarskoj. Professional Pilot je program koji mi pruža priliku da istovremeno studiram na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Debrecenu i takodje pohađam Vazduhoplovnu akademiju Pharmaflight gde se obučavam da postanem komercijalni pilot aviona Airbus 320. Gradivo na fakultetu se najviše fokusira na vazduhoplovstvo i
raspored je napravljen tako da mogu da postignem da idem na predavanja na fakultetu i radim eksperimente u laboratoriji, ali takođe i da pohađam teoretske časove na akademiji i letim. Iako obe institucije postoje duže vremena, počeli su saradnju i osnovali ovaj program 2018. godine. Trenutno sam završila peti semestar i ostala su mi jos dva što je otprilike godinu dana studija.
Program je dosta zahtevan i potrebna je maksimalna posvećenost, a i činjenica da sam žena u ovom poslu može da bude prepreka. U klasi imamo 7 žena i oko 30 muskaraca. Mnogi ne znaju da su žene piloti samo 4 posto od ukupnog broja tako da nažalost predrasude postoje i sretala sam se i radila sa onima koji ih imaju. Međutim naučila sam kako da izađem na kraj i sa takvim ljudima. Plivanje mi je mnogo pomoglo zato što me je naučilo da ne odustajem, da imam disciplinu i da su rezultati uvek najbolji odgovor na sve kritike. Takođe, učim od izuzetno posvećenih i profesionalnih instruktora, uživam u tome što studiram i nadam se da će se na kraju sve isplatiti.
Trudim se da napredujem tako što ću zacrtati neke manje ciljeve i polako ih ispunjavati. Za sada mi je cilj da završim sve teoretske ispite do februara i da do jula položim praktičan ispit za ME (Multi-Engine Rating).
Pre dva meseca sam dobila priliku kao student Univerziteta u Debrecenu da učestvujem u interaktivnoj konferenciji sa sedam Nasinih astronauta koji su došli u naš grad u sklopu “Association of Space Explorers” kongresa. Ovih sedam astronauta je ukupno provelo 675 dana u svemiru. Prilika da razgovaram sa njima uživo je za mene bila ostvarenje sna. Astronaut Clayton Anderson mi je dao Nasin stiker koji pažljivo čuvam u koricama svojih udžbenika jer me podseća da je zaista sve moguće, čak i za nas koji dolazimo iz manje države kao sto je Srbija.“


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *