1

Plivamo kroz nauku sa Natalijom Marin

Naša nova rubrika „Plivamo kroz…“ baviće se postignućima plivača van bazena na različitim poljima. Plivanje je sport koji ne samo da razvija i priprema sportiste za trke i takmičenja već ih isto tako priprema i za mnoge izazove i uspehe života sa druge strane startnog bloka a mi ćemo vam jednom mesečno predstavljati takve uspehe.

Natalija Marin nekadašnja juniorska reprezentativka i apsolutna šampionka Srbije na 100m delfin svoju karijeru i studije nastavila je u Sjedinjenim Američkim Državama na Univerzitetu Merilend (UMBC) gde je diplomirala u maju kao Mašinski inženjer sa „majnorom“ iz matematike. Odmah potom dobila je priliku da upiše doktorske studije i pristupi istraživačkoj grupi sa kojom sada radi na projektima raketnih pogona u svemiru. Svoj rad predstavila je i na prestižnom „American Physics Society“.
Kako je zbog korone NCAA dao priliku svima da se takmiče još godinu dana u prvoj diviziji, to je bio jedan od ključnih razloga da ostane u školi, i da otkrije novu strast kroz rad na istraživanjima u oblasti plazma fizike.

Natalija pre svega ističe da je stekla nova prijateljstva i naučila mnogo novih stvari a da je motiviše i inspiriše to što je nauka čini skromnijom svaki dan jer svaki put kad sazna ili nauči nešto novo otvore se nova vrata koja joj pokažu koliko još stvari ne zna i tek ima da nauči:

Svakom inženjeru je san da radi na nekom svemirskom, sci-fi, projektu iako je meni to isprva delovalo kao nemoguće s obzirom odakle dolazim i samim tim što sam žena u oblasti kojom godinama dominiraju muškarci. Ali u decembru prosle godine, moj mentor me je stavio na projekat u saradnji sa novom kompanijom HelicitySpace. U saradnji sa grupom sa Caltech univerziteta, i osnivačem startup kompanije Dr. You koj je izmislio HelicityDrive koncept, ja sam dobila moj prvi istraživački projekat.
Moj deo posla je bio inženjerski dizajn eksperimenta koj će testirati HelicityDrive magnetnu mlaznicu. Cilj celog eksperimenta je da napravimo raketu koja će koristiti nekoliko mlazova plazme, teoriju magnetnog ogledala i energiju fuzije kao pogon rakete za putovanja u dubok svemir. Najveći problem aktuelnih pogona u svemiru je gorivo i njegova težina, tako da bi korišćenje plazme i fuzione energije znatno smanjilo količinu goriva i težinu same rakete, kao i ubrzalo putovanje kroz svemir.
Kao moj diplomski rad, moji prijatelji i ja smo napravili prvi “Bitter” magnet. Ja sam u toku mog prvog semestra napravila ostalih 19 i sastavila eksperiment.
Prezentovala sam moje istraživanje na American Physics Society (APS), divizija plazma fizike (DPP) pored još jednog projekta na kom radim.
Ovo je bilo jedno od najboljih iskustava u mom životu jer sam imala tu čast da upoznam mnogo ljudi koji istinski vole i žive nauku, ljude koji su pioniri u ovoj oblasti i od kojih imam toliko puno da naučim
.“


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

1 komentar

  1. Bravo Natalija👍💯! 🏊👩‍🎓💖!!!
    Primer kako plivanje formira vredne i radne mlade ljude koji pomeraju granice i priprema ih da budu uspešni u svemu cime se bave

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *