1

Plivamo kroz stomatologiju sa Vladimirom Antonijevićem

Naša nova rubrika „Plivamo kroz…“ bavi se postignućima plivača van bazena na različitim poljima. Plivanje je sport koji ne samo da razvija i priprema sportiste za trke i takmičenja već ih isto tako priprema i za mnoge izazove i uspehe života sa druge strane startnog bloka a mi vam jednom mesečno predstavljamo takve uspehe.

Plivačku karijeru Vladimir Antonijević je započeo 2008 godine u plivačkom klubu Olimpija Bor, kod svog prvog trenera Anete Arifi. Kako Bor kao grad ima dva olimpijska bazena a nijedan ne radi tokom cele sezone, neminovno je bilo pronaći bazen i klub koji rade tokom čitave godine. Tako je upisao srednju Zubotehničku školu u Beogradu 2011. godine a ujedno i nastavio da trenira u plivačkom klubu Partizan. Nakon toga usledili su veliki uspesi ali još veće obaveze nakon upisa na fakultet. Međutim, ono što je ovaj momak pokazao od te 2011. je da se trudom i radom može postati i ostati uspešan na različitim poljima.

Bilo je jako teško odlučiti se između Stomatološkog fakulteta, što znači prekid plivačke karijere, i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje koji je omogućavao nastavak karijere za barem još četiri godine. Ipak, upisao sam Stomatološki fakultet 2016.godine. Bio sam ambiciozan u prvoj godini fakulteta pa sam i dalje trenirao dva puta dnevno, između 9 i 12 treninga nedeljno. Odlazak na jutarnji trening u 6:30 pa direktno, sa velikom šoljom kafe, u amfiteatar na predavanja i vežbe nije bio održiv sistem na duže staze. Nakon godinu dana nagovaranja sebe da ja to mogu i da je to samo ,,težak period,, shvatio sam da je vreme da budem iskren prema samom  sebi i u dogovoru sa tadašnjim trenerima, Matijem Koprivicom i Sebastijanom Higlom, odlučio da prestanem sa profesionalnim plivanjem.

Nisam se u potpunosti oprostio od bazena već sam ulogu plivača zamenio ulogom trenera u Beogradskom plivačkom klubu. Oni su bili neko ko je prepoznao moj potencijal i u trenerskom poslu pa su odlučili da mi daju stipendiju koja se odnosila na moje školovanje za trenera plivanja. Krajem avgusta 2019. godine sam uporedo studirajući svoj primarni fakultet, završio i Fakultet za sport, Univerziteta Union, i od tada sam stalni trener mlađih kategorija u ovom klubu. Pored toga uspešno vodim školicu plivanja u istoimenom klubu a 2021.godine sam pokrenuo i sopstveni klub ,,Drswim,, koji se mahom bavi rekreativnim i triatlonskim plivanjem.
Kao ambasador  prošlogodišnjeg takmičenja ,,X-Waters Belgrade,, pružena mi je prilika da učestvujem i budem deo tima koji je po prvi put napravio ovakav plivački događaj u Beogradu. Kao nagradu za uložen trud dobio sam stipendiju na Peloton akademiji.

Često me pitaju odakle mi toliko snage za sve moje obaveze u toku dana i odakle toliko energije… Mislim da nema nekog univerzalnog recepta za to, međutim moj je da kada god je teško i naporno, izađem iz zone komfora time što zadam sebi još neki zadatak. Slično kao kada nas posle glavnog seta, sačeka set nogu…

Pre par dana odbranio sam i svoj prvi naučno istraživački rad na Klinici za dečju i preventivnu stomatologiju, Stomatološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Kao što je bitno imati dobrog trenera u plivanju i slediti njegove smernice, u  akademskom svetu je jednako bitno imati dobrog mentora, slušati njegove savete i zajedničkim snagama doći do određenog cilja.

I pored svih obavaza u toku dana, idalje pronađem vremena da odradim jedan plivački ili suvi trening. Cilj mi je priprema za masters državno prvenstvo u junu pa zatim Evropsko u avgustu. Plivanje je odličan sport koji gradi čeličnu volju i veliku izdržljivost. Volite i poštujte ovaj sport a on će vam vratiti većom merom.


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *