0

Plivamo kroz umetnost sa Jelenom Milićević

Do sada smo u ovoj rubrici imali priliku da upoznamo mlade i uspešne ljude koji su  postignuća u bazenu preneli na druge sfere u svom životu i to sa ništa manje uspeha. Danas je naša gošća nešto drugačija, u plivanje se zaljubila kao u vid rekreacije a zatim u vodi pronašla inspiraciju koja idalje traje. Mladu umetnicu Jelenu Milićević velike plave površine bazena inspirišu iznova i iznova budući da su već duže vreme dominantne u njenim serijama radova…

“Od detinjstva su me radovale dve stvari, to su voda i flomasteri, zato sam se opredelila za akrilne flomastere, istrajni su kao dečije želje, a i jednostavni za upotrebu. Dešava se da na tu jednostavnost zaboravimo dok nam nad glavom stoje sivi oblaci obaveza, poslovnih i privatnih. Dešava se i da zaboravimo na neke male radosti koje razbijaju te uragane obaveza i strahove odraslog života. Odlazak do knjižare u Kraljice Natalije i na bazen ,, 25 maj“ mogu privremeno da zaustave moje unutrašnje vremenske nepogode. Zato je potrebno da povremeno potopimo glavu i izdahnemo duboko. Ne vidim idealnije mesto za to nego bazen gde su junaci neke moje bajke upravo i postavljeni da svako bije neku svoju bitku i bude bolji od onog do njega, iako dobro znaju da niko nije pobedio vreme.

Crteži pred nama i bez konteksta svojom temom unose vedrinu koliko i tehnikom rada i koloritom. Bazeni su mi umetnička fascinacija kroz sve ere, što zbog treperave površine plave, likovno interesantne umetnicima što zbog različitih značenja koja kroz istoriju umetnosti imaju bazeni i kupališta. 

Plivačice i plivači predstavljaju na mojim radovima svakog od nas, radi se o prikazima unutrašnjih stanja koja se povezuju sa plivanjem kao takvim. Reč je o metaforničnom „zaranjanju“, „zadržavanju daha“, „utapanju“ i „izranjanju“ – slikovito prikazanim radnjama koje označavaju pokušaje premošćenja jaza između realnosti i mašte, sna i jave. Voda kao element koji čisti, ali i kroz koju kada se gleda stvari gube svoju čvrstu strukturu i obrisi formi se razlivaju, tretirana je u radovima kao međuprostor istine i fikcije.

Moji novi radovi, baš kao i plivanje samo, omogućavaju usporavanje ove intenzivne svesti o sebi i svetu, zaglušujući sve spoljne uticaje koji nas odvajaju od maštaranja, od sna kao „davno zaboravljene istine“.”

Jelenine radove možete pogledati i na njenoj Instagram stranici https://instagram.com/_jelena_milicevic_?igshid=YmMyMTA2M2Y=

a mi vam u nastavku predstavljamo samo neke od njih

Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *