0

Pop Acev 5. na FINA ultra maratonu u Kanadi

U subotu 27.07. održan je FINA Ultra maraton (32 kilometra) u Kanadi na jezeru Lac Saint-Jean. Makedonski reprezentativac Evgenij Pop Acev, zauzeo je 5. mesto sa vremenom od 7:39:00, dok je drugi makedonski plivač Aleksandar Ilievski zauzeo 9. mesto sa vremenom od 8:08:00.

Pobednik u muškoj konkurenciji bio je Marcel Souten iz Holandije sa vremenom 7:13:31, dok je u ženskoj kategoriji najbolja bila Morgan Dornic iz Francuske sa vremenom 8:00:34.

Na takmičenju je startovalo ukupno 22 plivača a trku je zavrsilo 17 (4 otkaza i jedna plivačica van vremenskog limita). Ovo je druga trka FINA ultra maratona, na kojoj je Pop Acev nastupio. Pre 32 kilometara, Pop Acev je nastupio u Kanadi na 10 kilometara, gde je zauzeo 10 mesto. U toj trci pobednik je Kristof Razovski, a u ženskoj Rasele Bruni

Sledeći maraton u seriji FINA ultra maratona je Ohrid, koji je zakazan za 24.8.2019.

Dopisnik SwimOn-a za Makedoniju: Jane Karajovanov

Jane Karajovanov

Роден на 11.08.1977 во Скопје,на 7 години почнува да тренира пливање во Пливачки и Ватерполо Клуб Вардар од Скопје кај својот прв тренер Зоран Димитров за после тоа да премине во понапредна група кај Миле Битраков.Од својата 15 година тренира кај проф.д-р Димитрија Поповски - Шкипер во АПК Студент од Скопје па се до крајот на својата кариера.Во текот на тоа време има настапи на 2 Светски првенство(2003 во Барселона и 2005 во Монтреал) и 2 Европски првенства(1999 во Истамбул и 2000 во Хелсинки) на трките од 25км.Во 2004 заврши на 9то место на Светската ранг листа на ФИНА во маратонско пливање. Државен првак во неколку базенски дисциплини и 1999 Државен првак во маратонско пливање. Дипломиран професор по Физичко образование на Факултетот за физичка култура при Универзитетот Св.Кирил и Методиј во Скопје и Магистер по Специјална едукација и рехабилитација на Институтот за дефектологија на Филозофвкиот факултет во Скопје. Главен трнер и основач на Пливачкиот и Ватерполо Клуб Орион од Скопје

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *