0
29.05.2016. SAD Mia Hadžić

Povratak Ed Mosesa u velikom stilu

Tridesetšestogodišnji Glenn Edward Moses, se kvalifikovao za američki trajal sa svega dva treninga u poslednje 4 godine. Moses je na “Speedo Grand Challenge“ otplivao trku 100m prsno u vremenu od 1:03,35.

“Kada me je Lochte (Ryan) pitao pre par nedelja da li ću nastupati na takmičenju, shvatio sam da moram nešto da preduzmem po tom pitanju“, kaže Moses. “Tako da sam prošle nedelje na društvenim mrežama pitao koje je vreme potrebno da se kvalifikujem na 100m prsno i koji je poslednji rok za isplivavanje tog vremena. Neko mi je odgovorio 1:03,69, do 20. juna.“

“ Tražio sam da li ima neko takmičenje gde bih mogao da plivam i našao sam Irvin koji je bio za 10 dana. Zatim sam pozvao klub Golden Road Rebels, s obzirom da mi je najbliži, odmah preko brda u Holivudu. Pitao sam ih da li bih mogao da plivam za njih i jel mogu da se takmičim u Irvinu“

Treneri Mario Marshall i Mike Lucero su mu poželeli toplu dobrodošlicu, odmah ga registrovali u klub i zvali direktora takmičenja da pitaju da li Moses može da nastupa. Ovaj predlog je poprilično šokirao direktora takmičenja, s obzirom da se Moses nije takmičio 4 godine, na šta je Marshall istakao da ne da se nije takmičio nego nije uopšte plivao protekle 4 godine, ali i da će moći on to da ispliva. Moses je nakon ovoga razgovora “pojačao“ tempo i otplivao čak 2 treninga (oko 1500 jardi), pre samog takmičenja.

Pojavio se na takmičenju sa rasplivavanjem od 200m, skočenom jednom pedeseticom prsno koju je isplivao za 32.5 sekunti i rekao treneru da je spreman, uz šalu da ne želi previše da se umara pred trku.

“Plivao sam u prvoj grupi, u stazi 8. Celih 100m mi je išlo poprilično glatko. Posle okreta jedino koga sam video bio je Azad (Al-barazi, sirijski olimpijac) koji je plivao pored mene. Znao sam da će on biti brz, što me je inspirisalo da dobro otplivam drugih 50. Kad sam uplivao video sam vreme 1:03.3. Iskreno, bio sam presrećan. Svako voli da navija za matorca. “

U krajnjem plasmanu završio je na 4.mestu iza  Connor Hoppe (1:03.01). Pobednik je Azad Al-barazi (1:02.07), a drugoplasirani Jason Block (1:02.20).

“Zapravo, lepo je ponovo plivati i videti neke stare face i trenere. Vratile su mi se stare uspomene. Plivačka zajednica je vrlo povezana, kao druga porodica. Siguran sam da ću sutra biti premoren, jer se nisam isplivao, ali bez obzira na to sjajno je što ću učestvovati na svom četvrtom američki trajals kao takmičar“, priča Moses.

Potvrdio je da će se ozbiljno takmičiti na 100m prsno, a ne da učestvuje da bi pravio neki spektakl. “Ne mogu vam opisati koliko mi je poruka stiglo od prijatelja i fanova sa pitanjem da li idemo u Rio?!?!“. Moj odgovor je bio, naravno ako mi kupite avionsku kartu!“

Moses je bio nekadašnji svetski rekorder na 100m prsno (2002), kao i na 200m (2004). Pored rekorda, 2000. u Sidneju, na olimpijskim igrama za američki tim je osvojio zlatno odličje u štafeti 4×100 mešovito. Nakon što se povukao iz plivanja posvetio se završavanju poslovne škole na UCLA (University of California, Los Angeles), a zatim je bio suosnivač “MoJo Marketing & Media“ kompanije. Završivši plivačku karijeru počeo je da se bavi poluprofesionalnim golfom.

Moses sumirajući svoje utiske, u svom tipičnom “west-coast“ stilu, ističe: “Ovaj trajal će biti luuudilo!“

 

Rezultate sa Speedo Grand Challenge-a možete pogledati OVDE.

 

Izvor teksta: swimswam.com


Mia Hadžić

Mia Hadžić, rođena u Beogradu 15.11.1993. godine. Završila Sportsku gimnaziju, a trenutno je apsolvent na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Član je plivačkog kluba 11.april od 2001.godine do danas. Osvajač medalja na prvenstvima Srbije, kao i na međunarodnim takmičenjima i mnoštvu domaćih mitinga. Od 2012. godine, pored plivačke karijere, ulazi i u trenerske vode u svom matičnom klubu i u školici plivanja Vizura.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *