0

Renoviranje SPENS-a: Bazen za plivače ili kupače

Dugo najavljivana rekonstrukcija SPENS-a je već uveliko u toku. Najveći problem bazena je samo korito, koje po rečima gradonačelinka Novog Sada, Miloša Vučevića curi još od 1999 godine. Dok se bazen sređuje svima klubovima, plivačima i plivačkoj javnosti u Srbiji generalno, na umu je šta će zateći kada se renoviranje završi. Da li će to biti bazen adekvatno opremljen za trening plivača i sportski centar na kome će se održavati najveća plivačka takmičenja ili će to biti još jedan bazen na kome moraju da se improvizuju osnovni uslovi savremenog bavljanja plivačkim sportom? Kako bi stekli utisak šta to plivači i treneri očekuju, postavili smo upravo to pitanje Čabi Silađiju (trostruki olimpijac, PK Vojvodina), Borisu Dropcu (predsednik Plivačkog saveza Srbije) Igoru Beretiću (olimpijac i glavni trener PK Vojvodina), Đorđu Agbabi (glavni trener PK Novi Sad).

Silađi Čaba: Pre svega smatram da je bilo krajnje vreme da se ovo uradi što se sada radi. Menja se komplet sve od korita do pločica, uvešće se podno grejanje. Imali smo velikih problema preko zime sa grejanjem i vode i vazduha i nadam se da će se ovim renoviranjem to sve popraviti. Ono što ne bi smelo da ostane isto kao i pre (a nema veze sa ovim radovima) to je da imamo termin samo 90 minuta ujutru i da faktički tokom cele godine radimo u tom režimu. Nama je termin od 2 sata neophodan u 50m bazenu. Takođe, voleo bih da vidim konačno startne blokove na tom bazenu makar sa jedne strane, da to budu statični blokovi koji se neće pomerati. Smatram da SPENS kao jedini zatvoreni 50 metarski bazen na teritoriji Vojvodine mora da ispuni zahteve građana, ali isto tako i sportista. Bazen nije samo prostor sa vodom 50x25m, bazen su i staze i blokovi i sva prateća oprema. Sumnjam da će to da se reši do septembra ili do kraja moje karijere, ali mora se skrenuti pažnja odgovornim ljudima da moraju misliti u tom smeru.

Boris Drobac: Odmah po saznanju da se “legendarni” SPENS renovira i u delu opreme bazena, gde pre svega mislim na opremu koja podrazumeva mogućnost organizovanja vrhunskih takmičenja u plivanju, vaterpolu i umetničkom plivanju, stupili smo kao Savez u kontakt sa rukovodstvom SPENS-a, odnosno sa g. Brankom Stanojevićem, koji me je i odmah pozvao da dođem u Novi Sad i upoznam se sa radovima na bazenu. Mi kao Plivački savez imamo želju da se pridružimo naporima grada Novog Sada i Sportskog centra SPENS i pomognemo u smislu konsultacija oko bazenske opreme, gde pre svega mislim na standarde koje propisuje FINA, a odnose se na startne blokove, okretišta, plivačke staze, pozicije linija na dnu bazena i ostalu prateću opremu. Kako bi SPENS od septembra zasijao u pravom, sportskom, plivačkom svetlu i postao najlepši i najfunkcionalniji bazen u Srbiji za održavanje plivačkih takmičenja.

Igor Beretić: SPENS je jedan od retkih bazena u Srbiji dimenzije 50 x 25 na kojem mogu da se odvijaju takmičenja u zimskom i letnjem periodu kao i trenažni proces. Iskreno se nadam da će sa ovom rekonstrukcijom bazen biti adaptiran za nesmetano sprovođenje trenažnog procesa svih uzrasnih selekcija od školica plivanja do samih seniora, jer će svi problemi sa grejanjem vazduha i vode na unutrašnjem bazenu biti sanirani. Kvalitetan 50 metarski bazen mora da ima plivačke staze i blokove, ali i adekvatne termine za sprovođenje trenažnog procesa. SPENS kao objekat je od izuzetne važnosti za sve plivačke klubove u Novom Sadu, ne samo sa aspekta treninga juniorskih i seniorskih selekcija. On omogućava egzistenciju svim našim kolegama trenerima koji rade na obukama neplivača u školicama plivanja, na stilovima i sa mlađim takmičarskim grupama, te i sa tog aspekta njegova uloga u novosadskom plivanju je izuzetna.
Generalno gledano, tokom svoje karijere kao plivača, problemi su bili neadekvatni termini koji su se ogledali kroz nemogućnost plivanja u 50 metarskom bazenu kao i problemi u zimskom periodu zbog niskih temperatura vazduha i vode. Danas kao treneru, u proteklih nekoliko godina osnovni problem je sličan, a odnosi se najviše na nemogućnost adekvatne upotrebe 50 metarskog bazena (bar 2 sata po treningu), nego imamo samo prepodnevni termin od 7.30h do 9h gde možemo koristiti bazen po 50 metara i onda moramo kako bismo postigli malo veći obim, naše reprezentativce u većini slučajeva „ubacivati“ u vodu u 7.10h kako bi krenuli sa zagrevanjem plivajući po širini (25 metara) u građanskoj smeni. Trajno rešenje bi bilo pokrivanje balonom otvorenog bazena na SPENS-u i dodatne nabavke pumpi za grejanje vode jer bi se tad u okviru istog objekta moglo odvojiti takmičarski od rekreativnih programa!

Đorđe Agbaba: Savremen trenažni proces u plivačkom sportu zahteva minimum pristojne uslove za rad koji uključuju određen vremenski period koji je sportskim timovima neophodan da provedu na plivalištu. Nažalost, malo plivača u Srbiji ima dovoljno dobre uslove za rad koji uključuju kvalitetno plivalište, kvalitetnu opremu kao i dovoljno prostora i termina na istom.
Novi Sad je grad sa velikim sportskim potencijalom za plivanje pre svega zbog velikog broja stanovnika, solidnih uslova za obrazovanje i kvalitetan život kao i načinom života čiji je plivanje sastavni deo.
Novi Sad vapi za bazenima s obzirom da se u plivačkim klubovima uvek traži mesto više. Obnova olimpijskog bazena na SPENS-u bila je neophodna, te pored osnovne funkcije bazena, plivački klubovi očekuju da će taj bazen biti prilagođen održavanju ozbiljnih plivačkih takmičenja, koja gradu Novom Sadu nedostaju. Novosadski plivači i treneri maštaju o bazenu koji će imati ulogu pravog plivališta sa stalnim plivačkim stazama, okretnicama i startnim blokovima. Tako nešto od olimpijskog bazena na SPENS-u ne možemo očekivati, s obzirom da taj bazen mora da zadovolji potrebe svih korisnika glavnog gradskog bazena. Iz tog razloga smatram da bi odličan potez bio osposobiti bar jedan od dva postojeća otvorena 50m bazena u Novom Sadu za rad tokom čitave godine (podizanje balona ili lake montažno/demontažne konstrukcije i instalacija sistema za grejanje). Tada bi se pružila prilika da Novi Sad dobije bazen koji je namenjen isključivo za plivački sport čime bi naš grad dobio mogućnost da pokaže svoj pun potencijal u ovom sportu. Bazen bi imao ulogu trenažnog objekta dok bi olimpijski bazen na SPENS-u bio rezervisan za građanstvo, školice plivanja i nadamo se neka prestižna plivačka takmičenja.


Radovan Siljevski

Radovan Siljevski rođen je 17.07.1986. u Beogradu. Sa 14 godina krenuo je sa plivanjem u plivačkom klubu “Partizan”. Kada je krenuo da trenira, izgledi nisu bili najsjajniji da bi mogao da uradi nešto na plivačkoj sceni. Posle par godina, počinje da trenira sa prvim timom pod trenerom Matije Koprivicom, i osvaja zlatnu medalju na juniorskoj Balkanijadi. Već sledeće godine izborio je mesto u nacionalnom timu tada Srbije i Crne Gore, a 2007. kvalifikovao se za Olimpijske igre u Pekingu. Nakon Pekinga beleži finala Evropskog prvenstva, Mediteranskih igara i Univerzijade...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *