0

Roland Skumanovih 5 saveta o dugovečnosti u plivanju

Južno Afrički olimpijac Roland Skuman  je ostvario ono što je uspelo nekolicini plivača, a to je da živi od sporta koji svi volimo. Tokom svoje karijere, predstavljao je Južnu Afriku 4 puta na Olimpijskim igrama, višestruki je osvajač svetskih i olimpijskih medalja.

Evo 5 ključnih razloga zašto je Roland uspeo da se održi na najvišem nivou našeg sporta:

1.Moraš imati svoj put.

Neko će uvek imati mišljenje da nešto radiš pogrešno ili će ti reći da si previše nizak, mlad, star da bi ostvario svoje ciljeve. Želeo ili ne, ovakvi komentari će doći do tebe, tvoj zadatak je da pratiš svoj put i ne mariš da li neko misli da ćeš ti uspeti ili ne. Najlakši put je uvek onaj koji je najviše utaban, a ako želiš da ostvariš nešto neuobičajeno, moraćeš da kreneš putem koji se ređe ide i da slušaš svoju intuiciju.

2. Vodi računa o sebi.

Biti profesionalni sportista znači više nego plivati brzo na treningu. Moraš prilagoditi svoj životni stil svojim ciljevima, a to znači imati praktvian pristup povredama. Kao plivači dosta nas ima neki vid problema sa ramenima . Znajući da će taj dan doći je bitno jer je prevencija uvek bolja od lečenja.

3. Strateški pravi pauze.

Kao plivači, mi se ponosimo sa našom radnom etikom. Koliko god da nam je trening vitalan, moramo i da voimo računa i o odmoru jer nam je odmor bitan, ne samo fizički, već i mentalo. Periodično i strateško planiranje odmora je dobar način da izbegnete povrede i osvežite motivaciju. Napravite dobar plan na početku sezone sa trenerom, kada bi bilo dobro uzeti par dana samo za sebe nakon jakog takmičenja.

4. Kada vam ne ide, pametno iskoristite trening.

Svi imamo dane kada dođemo na trening i ne možemo da se sastavimo. Kada se ovo desi najlakše je izaći iz bazena. Iskoristite ove trenutke radom na tehnici i tehničkim vežbama niskog intenziteta. Uvek ima na čemu da se rade, bio to položaj tela, okreti, start, vežbe disanja…

5. Izgovori nisu dovoljni.

Čuli ste puno puta da trener kaže za plivača ili plivačicu: “Jako je veliki talenat, ali ima loš stav“. Ovakvih sportista tipa “ja bi, kad bi“ ima mnogo. Sav talenat i genetika vas neće dovesti daleko. U jednom trenutku se morate osvestiti i razmisliti o svojoj radnoj etici. O izgovorima koje imate i stavu koji zauzimate. Kada prihvatite svoje mane i odlučite da radite na sebi, već ste napravili korak napred.

Izvor: swimswam.com, Olivier Poirier-Leroy


Radovan Siljevski

Radovan Siljevski rođen je 17.07.1986. u Beogradu. Sa 14 godina krenuo je sa plivanjem u plivačkom klubu “Partizan”. Kada je krenuo da trenira, izgledi nisu bili najsjajniji da bi mogao da uradi nešto na plivačkoj sceni. Posle par godina, počinje da trenira sa prvim timom pod trenerom Matije Koprivicom, i osvaja zlatnu medalju na juniorskoj Balkanijadi. Već sledeće godine izborio je mesto u nacionalnom timu tada Srbije i Crne Gore, a 2007. kvalifikovao se za Olimpijske igre u Pekingu. Nakon Pekinga beleži finala Evropskog prvenstva, Mediteranskih igara i Univerzijade...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *