0

Sjostrom i Ponti izabrani za najbolje plivače Evrope u 2023.

Šveđanka Sara Sjostrom i Švajcarac Noe Ponti izglasani su najbolje plivače Evrope u prethodnoj godini. Nekadašnji LEN, a sada European Aquatics je sada već legendarnoj Šveđanki po peti put dodelio ovo priznanje, dok je za Pontija ovo prvi put da dolazi do ove prestižne nagrade.

European Aquatics je ovu nagradu ustanovio 2007. godine, i ona se dodeljivala na osnovu glasova nacionalnih federacija, dok je javnost prvi put glasala prošle godine kada je Litvanka Ruta Melitite prekinula niz Sare Sjostrom od čak četiri uzastopna priznanja. U izboru za najbolju plivačicu za 2023. godinu, Sjostrom je bila veliki favorit posle glasova federacija, dok je Melitite dobila podršku publike sa više od 12.000 glasova nakon što je postala dvostruka svetska prvakinja na 50 i 100 metara prsno na Svetskom prvenstvu u Japanu, postavivši na putu ka tim titulama takođe i svetski rekord na kraćoj distanci.

Ipak, ni to nije bilo dovoljno Litvanki, te je Sjostrom došla na kraju do rekordnog petog priznanja
upravo ispred Melitite, kao i još jedne plivačice prsnim stilom – Italijanke Benedete Pilato. U muškoj konkurenciji, Švajcarac Noe Ponti je osvojio 50% glasova federacija, dok je Irac Daniel Vifen bio favorit publike. Švajcarac je iza sebe imao veoma uspešno Evropsko prvenstvo u malim bazenima na kojem je došao do titule na 50, 100 i 200 metara delfin stilom, gde je na 100 metara postavio i novi evropski rekord, dok je srebrni bio na 100 mešovito. Irski plivač je postavio jedini svetski rekord u malim bazenima u 2023. godini i to na 800 slobodno na svom putu ka osvajanju evropske titule u decembru, a pored toga je oborio i evropski rekord u velikim bazenima u istoj disciplini i došao do dva četvrta mesta na Svetskom prvenstvu. Ipak, na kraju je do prestižne nagrade došao Švajcarac, ispred Leona Maršana iz Francuske – novog svetskog rekordera na 400 mešovito i trostrukog svetskog prvaka na prvenstvu u Fukuoki i već pomenutog Vifena.


Katarina Kučuk

Katarina Kučuk je rođena 26. 1. 1996. godine u Beogradu. Završila je Devetu gimnaziju Mihailo Petrović Alas, a potom i Matematički fakultet. Prve plivačke korake je napravila u školi plivanja Boda Roda, da bi ozbiljnije nastavila sa treninzima u Plivačkom klubu Partizan, a zatim i 11. april gde je provela više od šest godina. Osvajač je medalja u uzrasnim kategorijama na prvenstvima Srbije, kao i na mnogim međunarodnim i domaćim mitinzima. Iako više ne trenira aktivno, još uvek je u svetu plivanja, ali ovaj put u ulozi nacionalnog plivačkog sudije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *