0

SP u skokovima u vodu – pregled prva četiri dana

Prvi dan – 14. jul

Prvog dana prvenstva su održana samo kvalifikacije u disciplinama daska – 1 metar za muškarce i žene.
U muškoj konkurenciji, reprezentativci Kine nisu dozvolili nikakvo iznenađenje, pa su Jianfeng Peng i Čao He zauzeli prva dva mesta ispred Italijana Đovanija Tocija. Juraj Melša iz Hrvatske nije uspeo da se kvalifikuje za finale jer je zauzeo 38. mesto sa ukupno osvojenih 289.30 bodova.
U drugoj disciplini prvog dana, najbolji rezultat u kvalifikacijama je ostvarila Medison Kini iz Australije ispred Jiven Čen iz Kine i Jun Hung Čeong iz Malezije. Marcela Marić iz Hrvatske je zauzela 29. mesto, dok je reprezentativka Srbije Jelena Baković bila 40.

Drugi dan – 15. jul

U disciplini daska – 3 metra sinhrono za muškarce, kao najbolji u kvalifikacijama su se pokazali Kinezi Juan Cao i Siji Ksie ispred ispred Rusa Evgenija Kuznjecova i Ilje Zaharova i Amerikanaca Sema Dormana i Majka Hiksona.
U prvom finalu na ovom Svetskom prvenstvu, reprezentativci Kine Kian Ren i Junđie Lian su potpuno opravdali ulogu glavnih favorita. Oni su u disciplini toranj – 10 metara miks sinhrono došli do zlata ispred Luis Tolson i Metju Lia iz Velike Britanije i Mi Rae Kim i Il Mjong Hjona iz Severne Koreje.
Naredno finale na programu je bilo daska – 1 metar gde je Australijanka Medison Kini ponovila rezultat iz kvalifikacija, te uzela zlato ispred Nadežde Bažine iz Rusije i Elene Betroči iz Italije.
Sledeća disciplina je donela najveće iznenađenje u toku dosadašnjeg dela prvenstva. Rusi Evgenij Kuznjecov i Ilja Zaharov su fantastičnim skokom u poslednjoj seriji preoteli zlato Kinezima Juan Cau i Siji Ksiju, dok su do broze na kraju stigli Ukrajinci Oleg Kolodij i Ilja Kvaša.

Treći dan – 16. jul

U kvalifikacijama u disciplini toranj – 10 metara sinhrono žene, najbolje su bile Kineskinje Kian Ren i Jađie Si ispred reprezentativka Severne Koreje Mi Rae Kim i Kuk Hijang Kim, dok su treće bile Australijanke Taneka Kovčenko i Melisa Vu.
U disciplini daska – 1 metar za muškarce, poredak osvajača medalja je bio isti kao i u kvalifikacijama. Jianfeng Peng je uzeo zlato, Čao He srebro, a bronza je otišla u ruke Italijana Đovanija Tocija.
Na kraju trećeg dana je održano i finale u disciplini toranj – 10 metara sinhrono za žene. Kao i u kvalifikacijama, najbolje su bile Kineskinje Kian Ren i Jađie Si. Srebro je otišlo u ruke reprezentativki Severne Koreje Mi Rae Kim i Kuk Hijang Kim, dok su treće ovaj put bile Maležanke Jun Hung Čeong i Pandelela Pamg.

Četvrti dan – 17. jul

Za današnji dan su po programu planirana dva kvalifikaciona i dva finalna takmičenja.
U prvim kvalifikacijama u disciplini daska – 3 metra sinhrono žene, najbolje su bile Kineskinje Jani Čang i Tingmao Ši, druge su bile Kanađanke Dženifer Ejbel i Melisa Sitrini Boliju, dok su treće bile Ruskinje Nadežda Bažina i Kristina Ilnik.
Naredne u današnjem programu su bile kvalifikacije u disciplini toranj – 10 metara sinhrono za muškarce. Ulogu favorita su opravdali Kinezi Aisen Čeng i Hao Jang, drugi su bili Britanci Tomas Dejli i Danijel Gudfelou, dok su treće mesto zauzeli Ukrajinci Maksim Dolgov i Oleksandr Gorškovozov.
Prvo današnje finale je bilo u disciplini daska – 3 metra sinhrono za žene. Kina je osvojila još jedno zlato, a poredak je bio identičan kao na kraju kvalifikacionog dela.
Kraj programa je bio rezervisan za finale u disciplini toranj – 10 metara. Kinezi Aisen Čeng i Hao Jang su dominantno došli do zlata, držeći prvo mesto kroz svih šest serija. Iako do iznenađenja nije došlo što se tiče zlatne medalje, došlo je do promene poretka u odnosu na kvalifikacije što se tiče srebrne i bronzane. Ovaj put do srebra dolaze Rusi Aleksandr Bondar i Viktor Minibaev, a do bronze Nemci Patrik Hausding i Saša Klajn.


Katarina Kučuk

Katarina Kučuk je rođena 26. 1. 1996. godine u Beogradu. Završila je Devetu gimnaziju Mihailo Petrović Alas, a potom i Matematički fakultet. Prve plivačke korake je napravila u školi plivanja Boda Roda, da bi ozbiljnije nastavila sa treninzima u Plivačkom klubu Partizan, a zatim i 11. april gde je provela više od šest godina. Osvajač je medalja u uzrasnim kategorijama na prvenstvima Srbije, kao i na mnogim međunarodnim i domaćim mitinzima. Iako više ne trenira aktivno, još uvek je u svetu plivanja, ali ovaj put u ulozi nacionalnog plivačkog sudije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *