0

SP u skokovima u vodu: svetsko zlato za Tomasa Dejlija

Sedmi dan – 20. jul

Program sedmog dana je bio rezervisan za kvalifikacije i polufinale za žene u disciplini daska – 3 metra kao i finale za muškarce u istoj disciplini.
Kao najbolja u finale se plasirala Tingmao Ši iz Kine ispred svoje sunarodnice Han Vang i Kanađanke Pamele Vejr. Poslednje mesto koje vodi u finale je pripalo Džuliji Vinsent iz Južnoafričke republike. U kvalifikacijama je nastupala i predstavnica Hrvatske Marcela Marić koja je zauzela 28. mesto.
Kinez Siji Ksie je ubedljivo došao do svetskog zlata sa više od 20 bodova prednosti ispred Nemca Patrika Hausdinga. Bronza je ptišla u ruke reprezentativca Rusije Ilje Zaharova. Nada Velike Britanije, Džek Lafer nije uspeo da ponovi sjajne skokove iz serija Svetskog kupa, pa se na kraju našao tek na petom mestu.

Osmi dan – 21. jul

Osmi dan je bio predviđen za kvalifikacije i polufinale za muškarce u disciplini toranj – 10 metara kao i finale za žene u disciplini daska – 3 metra.
Pomalo neočekivano, kao najbolji u polufinalu se pokazao Rus Aleksandr Bondar čiji su svi skokovi izuzev prvog bili ocenjeni kao najbolji u seriji. Drugo mesto u ovom polufinalu je izborio Britanac Tomas Dejli, dok je treći bio Aisen Čen iz Kine. Kao dvanaestoplasirani u finale se plasirao Maksim Dolgov iz Ukrajine.
Tingmao Ši je pokazala potpunu nadmoć u finalu disciplini daska – 3 metra. Sa najboljim skokom u svakoj seriji osigurala je svetsko zlato sa preko 24 boda prednosti u odnosu na Han Vang, dok je bronza otišla u ruke Kanađanke Dženifer Ejbel.

Deveti dan – 22. jul

Za poslednji dan ovog prvenstva je ostavljeno takmičenje za mešovite parove u disciplini daska – 3 metra kao i finale za muškarce u skokovima sa tornja.
Hang Van i Li Ženg iz Kine su došli do zlata, srebro je otišlo Britancima Grejs Rid i Tomasu Dejliju dok su do bronzane medalje stigli Kanađani Dženifer Ejbel i Fransoa Imbo Dulak.
Za mnoge najzanimljivija disciplina, toranj – 10 metara za muškarce, je ostavljena za sam kraj takmičenja, a borba između Britanca Tomasa Dejlija, svetskog šampiona još iz Rima 2009. godine i Kineza Aisen Čena, aktuelnog olimpijskog i svetskog šampiona, nije nimalo razočarala. Na kraju je, zahvaljujući sjajnim skokovima u svakoj seriji slavio Dejli, dok je Čen morao da se zadovolji srebrom. Do bronze je stigao Čenov sunarodnik, Jian Jang.


Katarina Kučuk

Katarina Kučuk je rođena 26. 1. 1996. godine u Beogradu. Završila je Devetu gimnaziju Mihailo Petrović Alas, a potom i Matematički fakultet. Prve plivačke korake je napravila u školi plivanja Boda Roda, da bi ozbiljnije nastavila sa treninzima u Plivačkom klubu Partizan, a zatim i 11. april gde je provela više od šest godina. Osvajač je medalja u uzrasnim kategorijama na prvenstvima Srbije, kao i na mnogim međunarodnim i domaćim mitinzima. Iako više ne trenira aktivno, još uvek je u svetu plivanja, ali ovaj put u ulozi nacionalnog plivačkog sudije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *