0

Srpska štafeta bronzana na EJOF-u

Sa nedavno završenog Evropskog juniorskog olimpijskog festivala koji se održavao od 24. do 30. jula u Banskoj Bistrici u Slovačkoj, srpski reprezentativci u plivanju su se vratili sa jednom medaljom i to u štafeti.

U disciplini 4×100 metara slobodno Ognjen Pilipović, Matija Rađenović, Justin Cvetkov i Petar Popović su prvo u kvalifikacijama isplivali 3:30.98, da bi u finalnoj trci bili više od 2.5 sekunde brži i na kraju sa vremenom 3:28.38 došli do bronzane medalje.

Pored ovog uspeha, plivači Srbije su zabeležili i još nekoliko nastupa u finalima. Najbliži medalji bio je Petar Popović koji je u najbržoj disciplini – 50 slobodno bio četvrti u finalnoj trci uz novi lični rekord koji sada iznosi 23.44. Pored toga, Petar je plivao i finale na 100 slobodno gde je na kraju bio sedmi, takođe uz isplivano svoje najbolje vreme – 52.00. Ognjen Pilipović je uz novi lični rekord izborio plasman u finale u disciplini 400 slobodno gde je na kraju zauzeo sedmo mesto, dok je na upola kraćoj disciplini bio jednu poziciju više plasiran sa rezulatom 1:53.89. Matija Rađenović je takođe došao do sedmog mesta u finalu na 200 prsno sa vremenom 2:22.34.

Reprezentativke Srbije nažalost nisu uspele da izbore svoje mesto u finalnim trkama, ali treba napomenuti novi nacionalni rekord Ive Martinović za devojke do 15 godina u disciplini 100 delfin koji sada iznosi 1:03.25.

Sjajno takmičenje iza sebe su imale i mlade reprezentativke Hrvatske Jana Pavalić i Lucijana Lukšić koje su obeležile trke slobodnim stilom. Jana se dva puta pela na pobedničko postolje – prvo je bila srebrna na 100 slobodno sa vremenom 56.33, dok je na 50 slobodno došla do medalje zlatnog sjaja uz rezultat 25.61.

Lucijana je bila ubedljivo najbrža na 200 slobodno – trijumfovala je uz rezultat 2:01.95 i čak 1.7 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranu takmičarku iz Litvanije.

Ni trka na 400 slobodno nije prošla bez medalje za plivačicu iz regiona. Ovaj put se bronzanom medaljom okitila plivačica Bosne i Hercegovine Iman Avdić koja je štopericu zaustavila na 4:20.04, samo stotinku sporije od drugoplasirane Italijanke Prokačini.

Ni Slovenija nije ostala praznih ruku što se tiče plivačkih medalja, a za to se pobrinula Nija Gerdej koja je svoj zemlji donela srebro na 200 prsno sa rezultatom 2:31.90.

Sve rezultate sa takmičenja možete pronaći OVDE.


Katarina Kučuk

Katarina Kučuk je rođena 26. 1. 1996. godine u Beogradu. Završila je Devetu gimnaziju Mihailo Petrović Alas, a potom i Matematički fakultet. Prve plivačke korake je napravila u školi plivanja Boda Roda, da bi ozbiljnije nastavila sa treninzima u Plivačkom klubu Partizan, a zatim i 11. april gde je provela više od šest godina. Osvajač je medalja u uzrasnim kategorijama na prvenstvima Srbije, kao i na mnogim međunarodnim i domaćim mitinzima. Iako više ne trenira aktivno, još uvek je u svetu plivanja, ali ovaj put u ulozi nacionalnog plivačkog sudije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *