2

Štafeta Srbije do plasmana na OI u Parizu, svetski rekord za Pana

Tim Srbije za Olimpijske igre u Parizu danas je dobio još tri člana, nakon što je štafeta Srbije 4×100 metara slobodno u jutarnjim kvalifikacijama na Svetskom šampionatu u Dohi doplivala do šestog mesta. Rezultat od 3:13.42 doneo je momcima plasman u finale, u kom su u večernjim časovima plivali 3:13.88 i trku završili na sedmoj poziciji.

Podsećamo da je jedan član štafete, Andrej Barna prethodno već doplivao do norme, te su mu se sada u olimpijskom timu pridružili i Velimir Stjepanović, Nikola Aćin i Uroš Nikolić.

Tokom finalne trke na 4×100 slobodno, kineski plivač Pan Zhanle, kao prva izmena svoje nacionalne štafete oborio je rekord Davida Popovićija i sa 46.80 postao novi svetski rekorder na 100 metara slobodno.

U jutarnjim kvalifikacijama nastupila je i ženska štafeta Srbije takođe na 4×100 slobodno u sastavu Jana Marković, Martina Bukvić, Nina Stanisavljević i Katarina Milutinović. Devojke su se sa 3:47.12 plasirale na 13. mesto u svetu. Ženska štafeta Slovenije sjajnom jutarnjom trkom obezbedila je nastup u finalu, gde su Neža Klančar, Janja Šegel, Katja Fain i Hana Sekuti sa 3:41.72 završile na osmom mestu.

Amina Kajtaz, reprezentativka Hrvatske ostvarila je veliki uspeh i izborila polufinale u disciplini 100 delfin. Polufinalnu trku završila je sa 59.22 na šesnaestom mestu. Njen kolega iz reprezentacije Nikola Miljenić takođe je nastupao u polufinalu, u duplo kraćoj deonici delfin stilom gde je doplivao do 12. mesta sa 23.37.

U istoj disciplini, 50 metara delfin reprezentativac Srbije, Đurđe Matić doplivao je do ličnog rekorda i 29. mesta sa 23.97 dok je Miloš Milenković postavio nov rekord Crne Gore sa vremenom 24.17.


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

2 komentara

    1. Dakle jeste, danas po svim novinama. Trebalo bi da se i ovde objavi ta vest.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *