0

Tri predstavnika BiH u Dohi predvodi Lana Pudar

Bosna i Hercegovina na ovom šampionatu Sveta imaće tri predstavnika, a predvodi ih Lana Pudar koja spada i među favorite za osavajanje medalja. Adi Mešetović i Dino Hasibović Sirotanović u svojim trkama neće imati nimalo lak zadatak u svojim disciplinama, ali oči javnosti uprte su u 18-to godišnju Lanu.

Nakon izuzetno naporne sezone prošle godine Lana nastavlja u jakom ritmu i na ovo prvenstvo dolazi diretno sa Priprema iz Turske. Njen trener, Damir Đedović ističe da je sve ovo urađeno planski:

„U saradnji sa trenerom Goranom Grahovcem plan i program priprema za Lanu u predolimpijskoj i olimpiskoj godini napravljen je još početkom prošle godine. Tako da je i boravak na visini u Erzurumu i nešto raniji dolazak u Dohu već od ranije planiran i dio je ukupnog plana i programa Laninih priprema za nastup na Ljetnim olimpijskim igrama u Parisu. Lana ce ovo prvenstvo otplivati doslovno iz punog treninga. Nakon nastupa na Evropskom prvenstvu u malim bazenima početkom decembra u Rumuniji, Lana je trenirala dosta manjim obimom i intezitetom, tako da smo sa punim trenažnim procesom krenuli tek početkom januara. Svakako da je glavni fokus na nastupu u Parisu i sve što se bude radilo u periodu koji je pred nama bit ce podređeno nastupu na OI.“

Lana je na 100 meara delfin sa 56,95 i pobedila na Evropskom juniorskom šampionatu početkom jula 2023. pre nego što je kasnije tog meseca zauzela 10. mesto na Svetskom prvenstvu sa 57,34. Nekoliko meseci kasnije, osvojila je svetsku juniorsku titulu sa 57,77. Ovde, u Dohi, glavna konkurentkinja na u ovoj disciplini biće joj godinu dana starija Amerikanka Kler Kurzan, sa vodećim vremenom prijavne liste od 56.61.

„Mislim da je manje više bilo očekivano da će biti dosta izostanaka na ovom prvenstvu. Kalendar je zaista prenatrpan, svi vrhunski plivači gledaju isključivo prema Parisu i tako tempiraju svoj plan priprema i takmičenja. Međutim, veliki broj šampiona i vrhunskih plivača je i prisutan na ovom prvenstvu, veliki broj je onih koji će vjerujem, na ovom prvenstvu ući u porodicu vrhunskih plivača sa svojim rezultatima, tako da vjerujem da će se i na ovom prvesntvu postići dosta vrhunskih rezultata“, rekao je Đedović

Pudarevu na podijumu vide i svetski mediji pa su je tako na popularnom SwimSwamu najavili kao glavnog favorita za zalato na 200m delfin. Ovo bi Lani bila prva medalja na šampionatima u velikom bazenu. Bila je na pola sekunde od podijuma prošle godine u Fukuoki sa 4. mestom (2:07,05) iza osvajačice bronzane medalje Regan Smit (2:06,58). Pudar je ove godine favorit sa svojim ličnim najboljim rezultatom 2:06,26 iz prošlog jula, ali Dankinja Helena Bah (2:07,15) i Britanka Laura Stephens (2:06,62) ne zaostaju mnogo sa svojim najboljim rezultatima. Bah je bila 5. prošle godine u Fukuoki sa novim danskim rekordom, dok je Stivens bila 7. sa 2:07,27.

Trka 100 metara delfin na programu je u nedelju, prvog dana takmičenja, dok je 200 na programu u sredu 14. februara.

Što se tiče muškog dela reprezentacije BiH, Mešetović će nastupati na 50 i 100 metara slobodno, 14. odnosno 16. februara, dok će Sirotanović plivati 100 metara leđno 12. a duplo kraću deonicu 17. februara.


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *