1

Trojica bugarskih plivača pozitivni na doping testu

Trojica bugarskih plivača, Blagoj Panajotov, Svetlozar Nikolov i Zdravko Bablakov su 4. februara bili pozitivni na stanozolol, koji je na listi zabranjenih supstanci Svetske antidoping agencije od 2015. godine.

Ipak, nakon pozitivnih rezultata, plivači su izjavili da nisu uzimali ništa drugo osim lekova koje im je prepisao doktor nacionalnog tima, Ljubomir Petrov.

Na Belmeken kampu smo na dnevnom nivou dobijali 36 tableta u plastičnoj čaši da popijemo. Na početku su nam pokazali sve ambalaže lekova i suplemenata, ali su zbog jednostavnosti odlučili da nam ih daju zajedno u jednoj čaši. Verovali smo im, a to se ispostavilo kao velika greška – izjavio je 20-godišnji Nikolov.

Pored toga, plivači su čak naveli da bi bili sankcionisani od strane Federacije u slučaju da su odbili dolazak na spomenuti kamp.

Predsednik Bugarske plivačke federacije, Georgi Avramčev je odbacio ove optužbe pod izgovorom da, ukoliko je to zaista bio sistemski doping organizovan od strane Federacije, ovakvi rezultati ne bi dospeli u javnost.

Ipak, mnogi bugarski plivači su stali u odbranu svojih kolega. Ekaterina Avramova, nekadašnja velika nada bugarskog plivanja, a sada reprezentativka Turske je takođe izjavila da je, dok je bila članica bugarskog tima, bila primorana da pred doktorima i trenerima popije suplemente i lekove koje su joj prepisali. Pored nje, stranu reprezentativaca su zauzele i trostruka olimpijka Nina Sadauskas (nekada Rangelova), kao i nacionalna rekorderka Diana Petkova.


Katarina Kučuk

Katarina Kučuk je rođena 26. 1. 1996. godine u Beogradu. Završila je Devetu gimnaziju Mihailo Petrović Alas, a potom i Matematički fakultet. Prve plivačke korake je napravila u školi plivanja Boda Roda, da bi ozbiljnije nastavila sa treninzima u Plivačkom klubu Partizan, a zatim i 11. april gde je provela više od šest godina. Osvajač je medalja u uzrasnim kategorijama na prvenstvima Srbije, kao i na mnogim međunarodnim i domaćim mitinzima. Iako više ne trenira aktivno, još uvek je u svetu plivanja, ali ovaj put u ulozi nacionalnog plivačkog sudije.

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *