0

Velimir Stjepanović: London me inspiriše

Aktuelni evropski prvak na 200 i 400 metara slobodno, Velimir Stjepanović braniće svoje titule na ovogodišnjem prvenstvu Evrope u Londonu. Pre dve godine, najbolji srpski plivač bio je iznenađenje za deo plivačke javnosti. Pre Evropskog prvenstva u Berlinu 2014. godine, na papiru je izgledalo da bi sam uspeh bio ući među najboljih osam u tim disciplinama. Umesto toga, desila se apsolutna dominacija u disciplini 400 metara slobodno, gde je bukvalno “slomio“ konkurenciju u prvoj polovini trke a završio je rezultatom 3:45,66. Njegov prolaz u toj trci na 200 metara 1:50,87 bio je 15 stotinki brži od prolaza aktuelnog svetskog rekorda. Ko god nije znao za Velimira, tada je saznao. U disicplini 200 metara slobodno, plasirao se u finale sa 2. rezultatom. Ispred Velimira bio je, niko drugi do svetski prvak i svetski rekorder, Paul Biedermann-a. Ono što je usledilo, po mnogima je najbolja i najneizvesnija trka šampionata. Kao i na 400 metara, Velimir je povukao najjače. Iako sporiji od Velimira, Bidermann je izgledao sigurno, i videlo se da će to biti prava borba. Odluka je pala u poslednjim metrima trke, gde je Velimir uspeo da održi tehniku i bolje uđe u cilj. Rezultat je novi rekord Srbije i lični rekord od 1:45,78. Ova pobeda je imala još veću težinu, jer je u direktnom duelu sa svetskim rekorderom na glavnom internacionalnom takmičenju izašao kao pobednik.

Ekskluzivno za SwimOn, Velimir je izdvojio vreme da odgovori na par pitanja, šest dana pred nastup na Evropskom prvenstvu.

SwimOn: Pre četiri godine, na bazenu gde će se održati Evropsko prvenstvo, postigao si sjajan uspeh i zabeležio 6. mesto u finalu. Da li ti prija da plivaš u Londonu i koliko ti znači što se takmičenje održava na tom bazenu?

Velimir: Olimpijada u Londonu, gde sam završio na 6. mestu, bila je početak moje karijere kao seniorskog plivača. Mnogo mi znači da mogu opet da se takmičim u istom bazenu, gde sam taj rezultat ostvario, plus super je bazen, i osećam da je brz, pa jedva čekam da se vratim.

SwimOn: Kada si odlazio na Evropsko prvenstvo u Berlin, mali broj ljudi je znao da si sposoban za osvajanje najsjajnijeg odličija. Sada odlaziš kao jedan od favorita. Da li to menja tvoj mentalni pristup ovom takmičenju?

Velimir: Ne menja mi pristup za ovo takmičenje jer sam imao lošu 2015. godinu, i mislim da sam opet „dark horse“ *. Imam malo drugačiji odnos prema ovom takmičenju, kada se uporedi sa Berlinom iz razloga što ovo nije najbitnije takmičenje ove godine, naravno to je Olimpijada, a ovo će biti proba za Rio.

*izraz ‘’dark horse’’, se često upotrebljava u svetu sporta. Označava takmičara koji nije favorit, ali vreba iz senke.

SwimOn: Kakvi su ti planovi posle Evropskog prvenstva?

Velimir: Posle EP, vraćam se za Dubai, gde ću trenirati narednih mesec dana. Nakon toga, u julu, idem na završni pripremni kamp u Uberlandii (Brazil), koji će mi biti poslednja stanica pred Rio.

Zahvaljujemo se Velji na odgovorima na naša pitanja, želimo mu puno uspeha na predstojećem takmičenju, a ako želite da vidite kako se aktuelni evropski prvak pripremao kliknite OVDE!

Izvor fotografije: Tanjug


Radovan Siljevski

Radovan Siljevski rođen je 17.07.1986. u Beogradu. Sa 14 godina krenuo je sa plivanjem u plivačkom klubu “Partizan”. Kada je krenuo da trenira, izgledi nisu bili najsjajniji da bi mogao da uradi nešto na plivačkoj sceni. Posle par godina, počinje da trenira sa prvim timom pod trenerom Matije Koprivicom, i osvaja zlatnu medalju na juniorskoj Balkanijadi. Već sledeće godine izborio je mesto u nacionalnom timu tada Srbije i Crne Gore, a 2007. kvalifikovao se za Olimpijske igre u Pekingu. Nakon Pekinga beleži finala Evropskog prvenstva, Mediteranskih igara i Univerzijade...

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *