0

Završen elitni deo Prvenstva u Dohi, Singapur domaćin 2025.

Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima Doha 2024 zvanično je završeno juče 18. 2. 2024 nakon 17 dana obaranja svetskih rekorda, dramatičnih završnica za elitne sprtiste šest vodenih sportova World Aquatics-a. Glavni grad Qatara, na jednom mestu ugostio je preko 2.600 sportista iz 204 države i WA World Aquatics Refugee Team koji su se takmičili za 75 odličja. Plivačko takmičenje trajalo je osam dana, gledali smo i trke sa novim rekordnima.

Sve je oduševio prvog dana u finalnom delu programa u velelepnom Aspire Domu devetnaestogodišnji Kinez Pan Zhanle koji je oborio svetski rekord na uvek atraktivnoj trci 100 metara slobodno sa neverovatnih 46.80, dok je u štafeti 4x100m slobodnim stilom doveo Narodnu Republiku Kinu do zlatne medalje. Među devojkama najveća zvezda i dalje ostaje Šveđanka Sarah Sjostromk koja je ponovo osvojila dve zlatne medalje u disciplinama 50m slobodno (23.69) i 50m delfin (24.63) stilom, čime je dostigla novi rekord upisavši 14. pojedinačnu titulu svetstske prvakinje.

Doha se izdvojila po još jednom rekordu u plivanju, čak 29 zemalja osvojilo je plivačke medalje u Dohi, čineći najširu tabelu zemalja osvajača u istoriji Svetskih prvenstava u vodenim sportovima.

Region je oduševila mlada Lana Pudar koja je za Bosnu i Hercegovinu donela prvu medalju u istoriji i to na 200m delfin sa rezultatom 2:07.92 koji joj je obezbedio bronzanu medalju.
Poslednjeg takmičarskog dana Srbiju je obradovala Anja Crevar koja je u finalu discipline 400 mešovito osvojila četvrto mesto sa vremenom 4:38.93. Kod momaka nesumnjivo se izdvojio neverovatni Andrej Barna koji je u disciplini 50m slobodno „uzeo“ vizu za Pariz,kao prvi plivač u istoriji Srbije koji je plivao ispod 22 sekunde (21.89) i time postao nosilac državnog rekorda.

Srbija je ponosna i na momke u disciplini 4×100 slobodno u sastavu Andrej Barna, Velimir Stjepanović, Nikola Aćin i Uroš Nikolić koji su takođe „overili“ vizu za OI u Parizu sa rezultatom 3:13.42.

Na ceremoni zatvaranja u svom završnom obraćanju predsednik World Aquatics Husain Al-Musalam odao je veliko priznanje i iskazao pohvalu svim sportistima, uputio komplimente organizatorima događaja u Dohi 2024. i nagovestio nastavak uzbudljivih nastupa na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu 2024, te predao zastavu domaćina sledećeg Svetskog prvenstva 2025. godine Singapuru.

Tom prilikom gospodin Husain Al-Musalam rekao je: „Doha je bila izvanredan dom za naše sportiste i našu porodicu vodenih sportista. Naši sportisti užaivali su da se takmiče ovde i znam da bi želeli da se zahvalim organizatoru. Videli smo neka poznata lica, zvezde našeg sporta, kako osvajaju medalje, a videli smo i novu generaciju kako po prvi put osvaja medalje na Svetskom prvenstvu i čak postavlja nove svetske rekorde. Ispisali smo istoriju ovde u Dohi, u Kataru. Ovo su uzbudljiva vremena za sve ljubitelje vodenih sportova. Naši sportisti nastavljaju da postavljaju nove standarde i veoma sam uzbuđen što ću videti šta će postići u Parizu“.


Goran Zebić

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *