0

Završeno EJP, treća medalja za Lanu Pudar

Poslednjeg dana Evropskog juniorskog prvenstva u Bukureštu, fantastična Lana Pudar je došla do svoje treće medalje, druge zlatne. Ona je trijumfovala u disciplini 50 delfin sa vremenom 26.49 ispred Belgijanke Ros Vanoterdijk i još jedne sjajne plivačice iz regiona, Jane Pavalić iz Hrvatske koja je sa 26.76 došla do medalje bronzanog sjaja. U istoj disciplini Mina Kaljević je zauzela 19. mesto u kvalifikacijama, a od polufinala ju je delilo samo devet stotinki. 
Upravo je Belgijanka Vanoterdijk nanela jedini poraz Pudarovoj na prvenstvu kada je trijumfovala na 100 delfin, samo tri stotinke ispred mlade reprezentativke Bosne i Hercegovine, dok je u najdužoj disciplini delfin stilom, Lana trijumfovala uz rezultat 2:08.92, više od tri sekunde brže od Francuskinje Tabate Avetan

Posle velikog uspeha i bronzane medalje na 50 prsno, Uroš Živanović je nastupio i u finalu duplo duže discipline. Ovaj put je trku završio na jednoj stepenici niže, zauzevši četvrto mesto sa vremenom 1:01.85. On je u polufinalnoj trci isplivao novi nacionalni rekord za momke do 18 godina sa rezultatom 1:01.69 i time popravio čak 14 godina star rekord Čabe Silađija. U istoj disciplini, Nikola Koltin je posle kvalifikacija podelio 17. mesto sa Poljakom Filipom Urbanskim, sa rezultatom samo stotinku slabijim od sigurnog prolaza u polufinale, te je zbog pravila o maksimum dva plivača iz jedne države u polufinalu, došlo do rasplivavanja između srpskog i poljskog reprezentativca. Na kraju je Urbanski bio brži i sa vremenom 1:02.41 se zasluženo plasirao među 16 najboljih. 
U konkurenciji devojaka Martina Bukvić je u istoj disciplini zauzela 18. mesto sa vremenom 1:11.73. Ona time nažalost nije uspela da ponovi uspeh iz duplo duže discipline kada je stigla do finala i tamo bila sedma sa vremenom 2:30.56.

U konačnom plasmanu najuspešnija nacija je bila Mađarska sa šest zlatnih medalja, a 14 ukupno. Poljaci su došli do jedne zlatne medalje manje, ali ukupno su osvojili 16 medalja. U regionu je najuspešnija bila reprezentacija Bosne i Hercegovine koja je došla do 10. mesta sa tri osvojene medalje, sve tri u vlasništvu sjajne Lane Pudar. Hrvatska je na kraju 17. zahvaljujući srebru Jera Hribara na 50 slobodno i već pomenutoj bronzi Jane Pavalić, dok Srbija deli 19. mesto posle bronzane medalje Uroša Živanovića na 50 prsno.

Sve rezultate prvenstva možete pogledati OVDE.


Katarina Kučuk

Katarina Kučuk je rođena 26. 1. 1996. godine u Beogradu. Završila je Devetu gimnaziju Mihailo Petrović Alas, a potom i Matematički fakultet. Prve plivačke korake je napravila u školi plivanja Boda Roda, da bi ozbiljnije nastavila sa treninzima u Plivačkom klubu Partizan, a zatim i 11. april gde je provela više od šest godina. Osvajač je medalja u uzrasnim kategorijama na prvenstvima Srbije, kao i na mnogim međunarodnim i domaćim mitinzima. Iako više ne trenira aktivno, još uvek je u svetu plivanja, ali ovaj put u ulozi nacionalnog plivačkog sudije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *