0

Značaj plivanja u borbi protiv depresije

Swimfactory.ur je stranica napravljena za individualne treninge i sve ljubitelje plivanja koji žele da vide, nauče nešto novo i korisno o ovom sportu. Njihov rad i zanimljiv sadržaj možete pratiti preko instagram stranice a mi vam prenosimo njihovu poslednju temu: značaj plivanja u borbi protiv depresije.

Koliko je plivanje korisno i u borbi protiv depresije pokazuje i istraživanje iz 1999. godine. Koje su sprovela četiri univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama na pacijentima koji pate od teške depresije. Istraživanje je obuhvatalo četiri meseca lečenja i šest meseci praćenja pacijenata.

Pacijenti su podeljeni u tri grupe, od kojih je, jedna dobijala klasične lekove za depresiju, druga je redovno plivala,
a treća je lečena kombinacijom lekova i plivanja.

Rezultati su pokazali da je plivanje najefikasnija terapija – ne samo da je najveći procenat pacijenata izlečen, već je i procenat ponovo obolelih najmanji.

Za borbu protiv depresije najodgovorniji su endorfini koji nastaju u organizmu za vreme plivanja a deluju kao analgetici i antidepresivi.
Terapija plivanjem je prava stvar za vas, blagostanje za telo i mozak.


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac 2013. godine, FINA Svetskom kupu u Budimpešti 2018. kao i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *