0

Aleksandar Malenko: Plivanje nam je u genima

Novi predsednik plivačke federacije Makedonije je bivši plivač i dvostruki olimpijac Aleksandar Malenko. Učestvovao je na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti i 2004. u Atini. Na Evropskom juniorskom prvenstvu 1996. godine postao je juniorski prvak Evrope na 200 delfin. Na Svetskom prvenstvu u 25 metarskom bazenu, 1997. godine u Geteburgu pobedio je u B-finalu, takođe u disciplini 200 delfin. Završio je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu.

Postavili smo Aleksandru nekoliko pitanja vezana za planove koje ima za makedonsko plivanje:

SwimOn: Šta vas je motivisalo da se kandidujete na mesto predsednika plivačke federacije Makedonije?

AM: Motiv je bio jednostavan. Želim da makedonsko plivanje bude jedan od top 3 sportova u Makedoniji, jer mi to imamo u genima, pa će tako i biti.

SwimOn: Poslednji put ste se takmičili pre više od 10 godina. Da li ste tada, nakon karijere aktivnog sportiste imali želju da se uključite u rad plivačke federacije Makedonije?

AM: Svakako da sam imao želju da budem deo Makedonske plivačke federacije nakon aktivne karijere, ali me niko tada nije pozvao niti saslušao moju viziju.

SwimOn: Koji će biti vaši prioriteti kao čelne osobe makedonskog plivanja?

AM: Kao prvi čovek plivačke federacije Makedonije, prioriteti su mi da implementiram još u prvih 30 dana profesionalizam u vođenju federacije u svakom pogledu. Želim da razvijam plivanje još od najmlađih uzrasta, da uvedem kriterijume za plivače po kategorijama, da licenciram trenere, sudije i delegate po Fina pravilniku, obezbedim elektroniku u sopstvenoj federaciji. Prioritet će mi svakako biti da obezbedim vrhunske uslove za rad reprezentacije po kategorijama i adekvatan tretman za vrhunske sportiste i trenere. Najveći izazov koji sam postavio sebi je da se u Makedoniji u narednih osam godina izgrade još minimum četiri bazena širom zemlje.

SwimOn: Takmičili ste se kada je Makedonija imala mnogo veće uspehe u plivanju nego što ima sada. Da li su tada bili bolji uslovi za treniranje ili je nešto drugo razlog pada u kvalitetu makedonskog plivanja?

AM: Svakako da su uslovi sada relativno bolji nego kada sam ja plivao, jer smo tada imali jedan bazen, a sada imamo tri, ali to nije dovoljno. Rezultati su loši jer moram da naglasim da se u Makedoniji radi proizvoljni program i kolektivno plivanje, a ne radi se individualno sa svakim talentom još od pionirske kategorije.

SwimOn: Iako plivanje nije u najboljoj situaciji, ipak ima mladih plivača koji obaraju makedonske rekorde. Da li vam to uliva nadu da bi uz bolji tretman, Makedonija mogla da ima bolje nastupe na internacionalnom nivou u budućnosti?

AM: Naravno da оčekujem  napredak u makedonskom plivanju, koji će biti primetan već sledeće godine na Balkanijadi za juniore. Ponosno najavljujem da će Makedonija do 2020. godine imati minimum jedno finale Evropskog juniorskog prvenstva.

SwimOn: Da li ste praitili plivanje tokom odsustva iz sporta?

AM: Uvek sam pratio plivanje i tako će biti dok sam živ.

SwimOn: Šta je vama plivanje donelo i da li mislite da vam je bavljenje sportom pomoglo kasnije u životu?

AM: Plivanje je od mene napravilo boljeg čoveka, kako mentalno, tako i fizički. Kroz plivanje sam svakako stekao mnogo prijatelja, otvorile su mu se mnoge mogućnosti i osećao sam se ispunjeno. Disciplina je svakako jedna od najvažnijih stvari za svakog čoveka.


Avatar

Radovan Siljevski

Radovan Siljevski rođen je 17.07.1986. u Beogradu. Sa 14 godina krenuo je sa plivanjem u plivačkom klubu “Partizan”. Kada je krenuo da trenira, izgledi nisu bili najsjajniji da bi mogao da uradi nešto na plivačkoj sceni. Posle par godina, počinje da trenira sa prvim timom pod trenerom Matije Koprivicom, i osvaja zlatnu medalju na juniorskoj Balkanijadi. Već sledeće godine izborio je mesto u nacionalnom timu tada Srbije i Crne Gore, a 2007. kvalifikovao se za Olimpijske igre u Pekingu. Nakon Pekinga beleži finala Evropskog prvenstva, Mediteranskih igara i Univerzijade...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *