0

FINA Champions Series: 148 000 $ za Saru Sjostrom

Svetska plivačka federacija po prvi put je organizovala FINA Champions Seriju takmičenja u kojoj su se u svim disciplinama takmičila po 4 odabrana plivača.

Takmičenje je bilo osmišljeno tako da na nastup budu pozvani redom:

  1. Aktuelni Olimpijski šampion
  2. Aktuelni Svetski šampion
  3. Trenutni svetski rekorder
  4. Vlasnik najboljeg rezultata ove sezone

Ukoliko neki od ovih plivača odbije poziv (ili ne bude u mogućnosti da nastupi) njegovo mesto zauzimaju redom osvajač srebrne ili bronzane medalje na OI i Svetskom prvenstvu, zatim #2, #3 ili #4 ove sezone u Svetu, sve dok sva četiri mesta po disciplini ne budu popunjena.

FINA je za ovo takmičenje, održano u Gvangžuu, Budimpešti i Indijanapolisu izdvojila velike novčane nagrade pa je tako čak i poslednji, 4. u cilju mogao da računa na čak 5 hiljada dolara nagrade.

Šveđanka Sara Sjostrom je tako za ukupno 6 dana takmičenja i bez i jednog učešća u štafeti osvojila ukupno 148 hiljada dolara. Na drugom mestu našla se Katinka Hosszu sa 123 dok je na trećem sa 103 hiljade Michael Andrew.

Mišljenja plivača o ovom takmičenju su podeljena. Svi se slažu da je ovo korak u dobrom smeru za razvoj plivanja i profesionalizaciju sporta ali su neka dešavanja otvorila i brojna pitanja.

Jedno od tih je i kriterijum za pozivanje takmičara od strane FINA-e kao i nastupi plivača koji su „otaljavali“ svoje trke a svakako dobili nagrade. Jedan od takvih primera je Litvanac Danas Rapsys koji je trku od 200 metara leđno plivao u vremenu 2:14 što je rezultat vredan oko 550 FINA bodova, kako bi se koncentrisao na 400m slobodno što je bilo 15 minuta kasnije.

Trenutno najbolji plivač Srbije Čaba Silađi podelio je sa nama svoje mišljenje o ovom takmičenju:

Ova serija je pokusaj Fina da komercijalizuje plivanje i donekle parira ISL. Smatram da je to dobro za naš sport, ali mislim da ovaj format sa 4 plivaca nije najsrecnija opcija jer ne daje prostor masovnosti. Takodje nije mi jasan princip pozivanja, jer se npr u Budimpesti pojavili neki plivaci iz Madjarske koji sigurno po rezultatima nisu u top 4 u svetu. Nadam se da ću imati priliku da se takmičim i ja sledece godine na nekoj od tih serija.


Mina Mastilović

Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Apsolvent je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja dobila na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *