0

Elektronika zrela za menjanje

Sa letnjim državnim prvenstvom u Kragujevcu, koje je održano proteklog vikenda, završena je letnja takmičarska sezona za 2019. godinu, kada su u pitanju takmičenja pod organizacijom PSS. Gledaoci su mogli da prisustvuju sjajnim rezultatima nekih do naših najboljih plivača, kao i mladih nada srpskog plivanja, mnogim uzbudljivih trkama, gde se pobednik nije mogao znati do samog kraja. Ipak, ovo nisu najsnažniji utisci sa prvenstva. Po ko zna koji put, problemi sa elektronskim sistemom merenja vremena, glavna su tema takmičara, trenera, gledalaca, pa i onih koji prate takmičenje preko interneta.

Tokom takmičenja često bi se dešavlo da rezultati ne izađu na semaforu, vreme koje nastavlja da teče iako je plivač dotakao ploču za merenje vremena, nepostojeći prolazi takmičara tokom trke, samo su neke od pojava koje stvaraju nepoverenje u ono što plivači, treneri i ljubitelji sporta na kraju dobiju kao zvanični rezultat.

Pored problema sa merenjem vremena, elektronika koja je korišćena na ovom državnom prvenstvu je u nekim slučajevima deformisana, što stvara dodatne teškoće pri okretima, a što se tiče dobrog starta za leđno, može se reći da je nemoguća misija.

Najveći problem nastao je u trci na 50 delfin u ženskoj kategoriji, gde su u prvom trenutku izašli nerealni rezultati. Nakon trke pozvani su treneri takmičara koji su plivali u A finalu discipline 50 delfin i nakon kratkog sastanka odlučeno je da se prihvate rezultati koji su ručno mereni, što ih čini nevalidnim s obzirom na sport o kome pričamo.

O problematici sa elektronskim sistemom merenja vremena, koji je nastao u Kragujevcu, za mišljenje smo  pitali Velimira Stjepanovića i Čabu Silađija sprske olimpijce, Borisa Dropca, predsednika PSS, Gorana Zebića, člana odbora plivačkih sudija, kao i Biljanu Manojlović, člana odbora plivačkih sudija i vrhovnog sudiju 3. dana prvenstva.

SwimOn: Na proteklom Letnjem prvenstvu Srbije za juniore i u apsolutnoj konkurenciji, bilo je dosta problema sa sistemom za elektronsko merenje. Koja elektronika je korišćena i koji je razlog grešaka koje su nastale tokom ovog takmičenja, ali i ostalih takmičenja gde su se dešavale greške u merenju?

Boris Drobac: Problem sa sistemom za elektronsko merenje nije “od juče“. U protekle dve godine, primećeno je da u pojedinim slučajevima ,elektronika zakaže. Ovo je sistem američke firme Colorado timing, koja je dokazana kao vrhunska, ali posle 10 godina eksploatacije na svim nacionalnim prvenstvima jednostavno, došlo je vreme za zamenu. Ovaj merni sistem je nabavljen od strane Saveza pred EYOF, koji je održan u Beogradu. Korišćen je godinama, premeštan sa bazena na bazen. Takođe, u izvesnom periodu nije ni skladišten na pravi način. Sve to je uzrokovalo da u nekim trenucima uređaj zataji.

SwimOn: Na koji način bi PSS mogao da mogao da dođe do novog sistema za elektronsko merenje?

Boris Drobac: Plivanju je neophodan novi merni sistem. Plivački savez je ostvario kontakt sa nekoliko proizvođača (Omega, Colorado, Alge, Macsha). Cena komplet sistema (merne ploče, ploče za reakciju, software, hardware) je od 40 do 80 hiljada evra. Te novce Savez ne može da obezbedi iz redovnih sredstava i pokušaće da ih obezbedi u narednom periodu iz nekog posebnog programa koji bi finansirao MOS, kao što nam je ove godine obezbedio sredstva (2.5 miliona dinara za nove staze i moderne blokove po najnovijim FINA standardima). Plivanje je egzaktan sport i nova oprema nam je neophodna.

SwimOn: Tokom svoje karijeri si obišao pola sveta, ali si sigurno najčešće nastupao u Srbiji. Kako na tebe utiču situacije kojima možda nisi bio dritektno izložen na ovom takmičenju, ali si ih često doživaljavao tokom svoje karijere?

Silađi Čaba: I sam sam bio direktno uključen u situaciju pre godinu dana u Kragujevcu na prvenstvu Srbije, kada mi je elektronika izbacila vreme 26.6 i celoj grupi su iskočila znatno brža vremena. Već sam tada želeo da podignem svoj glas, ali sam to prepustio svom treneru i na kraju su uzeli svima ručno merena vremena. Za ovih godinu dana znam za još 2 situacije i uvek se dešava na pedeseticama. Nedopustivo je da budemo jedina država u regionu bez pouzdane elektronike, bez Omeginih startnih blokova i Malmstein staza. Ne može niko da mi objasni da za 10 godina ništa od ovoga nismo mogli da obezbedimo. Cifre nisu velike, konkursi uvek postoje…, ali to je već neka druga tema. Kratkoročno, ono što može da se uradi je da se sujeta stavi na stranu, da se ne prave ‘klanovi’ ko će čiju elektroniku da koristi. Hajde da koristimo ono što je najpouzdanije trenutno u Srbiji. Ne tvrdim da se druge elektronike besprekorne, ali se ovakve kardinalne greške nisu dešavale drugima. Blokove nemamo, ali postoje adapteri. Zašto ih nema na prvenstvu Srbije 2 godine unazad??? Zašto su nam najklizavije ploče na prvenstvu Srbije i leđaši moraju da koriste zabranjeni lepak da ne proklize? Zašto na delfinu i prsno oktetima ne registeuje pritisak rukama nego samo kad se odgurnemo registruje prolazno vreme? Godinama unazad ne znamo tačne prolaze! Imamo alternativu ali iz nekog razloga baš na prvenstvu Srbije ne koristimo. Pozivam PSS, i klubove koji organizuju najjače mitinge koji su u FINA kalendaru da dobro razmotre sve te stvari i da u buduće koriste elektroniku koja je najpouzdanija. Ako mi, plivači, dajemo svoj maksimum, želimo da vidimo da i organizatori takmičenja žele da uslovi budu što bliži idealnim, iako smo i dalje daleko od idealnih uslova.

SwimOn: Poslednje dve godine živiš i treniraš u Srbiji, i samim tim češće učestvuješ na takmičenjima u zemlji. Kako bi opisao organizaciju takmičenja u Srbiji sa nekim drugim mestima gde si nastupao?

Velimir Stjepanović: Mislim da zaostajemo dosta što se tiče organizacije takmičenja u odnosu na druge zemlje, specifično elektroniku i blokove. Na Balkanu najbolji bazen u kom sam plivao je gradski bazen u Banjaluci.  Mislim da treba da se cilja takav bazen za državno prvenstvu jer je to ipak, za mnoge, najbitnije takmičenje u toku godine.

SwimOn: Koliko su za sudije frustrirajuće situacije kada sistem za elektronsko merenje zakaže?

Goran Zebić: Izuzetno, i upravo zato treba poći od činjenica da do zastoja u radu elektronike dolazi i na mnogo većim i značajnim takmičenja poput svetskih i evropskih prvenstava. Svi smo tome svedoci i ako se na tim prvenstvom koristi najnovija oprema. Pre svega, moram istaći da ne postoji savršen uređaj za merenje vremena, koji je nepogrešiv. Nažalost, imamo iskustva da i potpuno nova Omega ume da pogreši.  Bili samo svedoci nekih prvenstava u regionu sa omegama novijeg datuma proizvodnje gde je dolazilo do značajnih zastoja u radu poput toga da vremena nisu startovala na startnu komandu, ploča nije odregovala na dodir plivača, nije registrovan prvi tač, nije registrovano prolazno vreme, nije registrovano back-up vreme i sve ovo nije ni nama nepoznato. Sudije u svom radu prilikom verifikovanja rezultata oslanjaju se isključivo na činjenice, rad elektronike, rad lica koji njima upravljaju i donose odluke u skladu sa pravilima. Da bi neka mašina tačno i dobro radila, moraju da se ispune tehnički uslovi za njen rad, koji često odstupaju, poput stabilnosti u naponu, abijentalne temperature, pritiska i vlažnosti vazduha. Jednako važan faktor dobrog funkcionisanja elektronike je način eksplotacije, način održavanja, uslovi transporta i montaže, kao i način skladištenja elektronike zajedno sa pratećom opremom. Kao što vidite, postoji jako puno faktora koji utiču na pouzdan rad elektronskog sistema merenja vremena.

SwimOn: Kako komentarišete stanje elektronike u našoj zemlji?

Goran Zebić:  To je jako dobro pitanje. Mi se uglavnom oslanjamo na dva profesionalna uređaja: Colorado u vlasništvu PS Srbije i Alge timing u vlasništvu PS Vojvodine. Pored navedenog, određeni sportski centri imaju neke ploče koje se takođe eksploatišu u skladu sa mogućnostima. Nažalost, to su veoma ograničena sredstva, često se dešava da dolazi do preklapanja takmičenja i da ni ova dva uređaja nisu dovoljna. S’ obzirom da Colorado datira čak iz 2007. i uzimajući u obzir stanje ploča, konzole i startnog uređaja, prema mom mišljenju, sazrelo je vreme za značajna ulaganja po tom pitanju. Nažalost, u pitanju je izuzetno skupa oprema i duboko verujem da će PSS u saradnji sa nadležnim ministarstvom kao i privrednim subjektima i drugim projektima, naći načina za nabavku nove opreme i reparaciju postojeće.

Biljana Manojlović: Colorado elektronika je kupljena 2007. godine bez semafora za EYOF, semafor je kupljen 2008. godine za JEP u Beogradu. Sam način njene eksploatacije, način čuvanja, transport, upotreba u različitim uslovima bazena, bitno skraćuju vek trajanja i ispravno funkcionisanje elektronike. Kupovina nove elektronike je neophodna i u interesu je svih plivača, a naročito takmičara reprezentativaca.

Fotografija: David Damnjanović

Avatar

Radovan Siljevski

Radovan Siljevski rođen je 17.07.1986. u Beogradu. Sa 14 godina krenuo je sa plivanjem u plivačkom klubu “Partizan”. Kada je krenuo da trenira, izgledi nisu bili najsjajniji da bi mogao da uradi nešto na plivačkoj sceni. Posle par godina, počinje da trenira sa prvim timom pod trenerom Matije Koprivicom, i osvaja zlatnu medalju na juniorskoj Balkanijadi. Već sledeće godine izborio je mesto u nacionalnom timu tada Srbije i Crne Gore, a 2007. kvalifikovao se za Olimpijske igre u Pekingu. Nakon Pekinga beleži finala Evropskog prvenstva, Mediteranskih igara i Univerzijade...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *