0

Grgo Mujan uspješan na LEN OPEN WATER CUP 2021 – PIOMBINO

U Italiji se održao posljednji europski kup iz serije LEN OW natjecanja, a član PK Maksimir iz Zagreba Grgo Mujan jedini je predstavljao Hrvatsku na tako velikom natjecanju u olimpijskoj dionici na 10 km. 

U subotu, neposredno prije službenog treninga odlučeno je o promjeni staze zbog vremenskih nepogoda koje su zahvatile zapadnu obalu Italije. Previše jak vjetar i valovito more zamijenila je mirna uvala, odnosno plaža Golfo di Baratti. 

U nikada jačoj konkurenciji na jednom ovakvom natjecanju, hrvatski predstavnik Grgo Mujan zauzeo je 38. mjesto. Nakon velike bitke koja je trajala cijelih 10 km, prvo mjesto osvojio je talijanski reprezentativac, svjetski rekorder i olimpijski pobjednik Gregorio Paltrinieri, dok je srebrni iz Tokija Kristóf Rasovszky završio kao treći što najviše govori o konkurenciji i borbenosti između plivača koje je prisustvovalo prošlog tjedna u Italiji. Drugo mjesto zauzeo je također talijanski predstavnik, Domenico Acerenza, srebrni sa svjetskog, zlatni s europskog prvenstva i sudionik Olimpijskih igara 2020.

O razini talijanske reprezentacije, a pogotovo posljednjih godina najviše govori da je u prvih 10 mjesta čak 6 talijanskih plivača, od 10 koliko ih je i bilo. Mađarska je također kao velika plivačka sila odlučila poslati čak 10 svojih plivača u Piombino od kojih je najpoznatiji Kristóf Rasovszky, jedan od najboljih Open Water plivača. Prva četiri mjesta podijelila su se unutar 4 sekunde, dok je prvih 13 završilo unutar 10 sekundi. 

Grgo Mujan:

„Ovo mi je prvo veliko natjecanje u zadnje dvije godine i prvo natjecanje u daljinskom plivanju na koje sam došao relativno spreman. Sama utrka je bila teška pogotovo početni dio koji je zapravo i najvažniji za izboriti dobru poziciju. Kasnije sam se pokušao dizati i puno mi je pomoglo kada su krenuli valovi na kojima sam se snašao bolje od konkurencije. Za neki bolji rezultat potrebno je još dosta posla odraditi u bazenu, ali i otići na nekoliko većih natjecanja kako bi sakupili iskustvo koje je u daljinskom plivanju možda i važnije od fizičke spreme. Radujem se suradnji sa svojim trenerom.“

Grgi je ovo bilo prvo natjecanje na ovoj razini nakon dvije godine te je s toga i rezultat vrlo zadovoljavajući. Njegov trener Petar Krešimir Marasović ovoga puta bio je u pratnji kao član Hrvatskog saveza daljinskog plivanja 


„S Grgom surađujem posljednjih 9 mjeseci, a kao nagradu što je osvajač svih Hrvatskih Open Water kupova, kao i državni prvak i rekorder, savez ga je pozvao da predstavi Hrvatsku u Piombinu. S obzirom na konkurenciju i dozu agresivnosti koje nosi ovakvo natjecanje kao i na početak trenažnog procesa unazad 8 tjedana, zadovoljan sam s ukupnim dojmom i rezultatom. Vjerujem da je ovo samo prvo od mnogih naših zajedničkih natjecanja i da ćemo se na najbolji mogući način pripremiti za Europsko prvenstvo koje se održava u Rimu sljedeće ljeto u kolovozu“

Posebna zahvalnost Petru i PK Maksimir na poslatom izveštaju. Ukoliko i Vi imate zanimljive vesti iz svog kluba možete nam se javiti preko opcije “Kontakt” ili društvenih mreža.


Mina Mastilović

Mina Mastilović, rođena u Beogradu 1991. godine. Član PK 11.april od 2004. godine kada je počela da se bavi plivanjem. Nekoliko godina trenirala je u Banja Luci kod trenera Gorana Grahovca a zatim i u PK 'Spartak-Prozivka' iz Subotice. Osvajačica više medalja na plivačkim prvenstvima Srbije, pobednica i rekorderka nekoliko maratona u Srbiji i Crnoj Gori. Do sada najveći plivački uspesi učešće na Fina Open-water Svetskom kupu (19km) Jarak-Šabac i zlatne medalje na državnom prvenstvu Srbije u apsolutnoj konkurenciji. Apsolvent je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu dok je diplomu za Operativnog trenera plivanja stekla na Visokoj strukovnoj školi u Subotici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *