1

Нови Државни рекорди на Македонија

На Меѓународниот пливачки митинг „Свети Никола“ кој се одржа на 21-22 Декември во Ниш, Србија, македонските пливачки Миа Крстевска и Миа Еминова Блажевска поставија два нови национални рекорди.

Во утринските квалификациски трки двете пливачки испливаа нови национални рекорди.

Миа Крстевска постави нов апсолутен рекорд на Македонија со време 2:20:72 на 200м грбно,стариот рекорд беше во нејзина споственост со време 2:21:32.

Миа Блажевска Еминова исто така постави нов кадетски рекорд во истата дисциплина со време 230:72,стариот кадетски рекорд беше во сосптвеност на Миа Крстевска со време 2:32:03

На Митингот учествуваа 23 пливачи од Македонија од клубовите ПК Вардар 2018 од Скопје,ПК Младост од Скопје,ПК Центар од Скопје,ПК Скопје од Скопје и ПВК Орион од Скопје.Вкупно учествуваа околу 500 пливачи од Србија,Бугарија,Грција,Малта и Македонија

Официјални резултати: https://live.swimrankings.net/25947/index.html


Jane Karajovanov

Jane Karajovanov

Роден на 11.08.1977 во Скопје,на 7 години почнува да тренира пливање во Пливачки и Ватерполо Клуб Вардар од Скопје кај својот прв тренер Зоран Димитров за после тоа да премине во понапредна група кај Миле Битраков.Од својата 15 година тренира кај проф.д-р Димитрија Поповски - Шкипер во АПК Студент од Скопје па се до крајот на својата кариера.Во текот на тоа време има настапи на 2 Светски првенство(2003 во Барселона и 2005 во Монтреал) и 2 Европски првенства(1999 во Истамбул и 2000 во Хелсинки) на трките од 25км.Во 2004 заврши на 9то место на Светската ранг листа на ФИНА во маратонско пливање. Државен првак во неколку базенски дисциплини и 1999 Државен првак во маратонско пливање. Дипломиран професор по Физичко образование на Факултетот за физичка култура при Универзитетот Св.Кирил и Методиј во Скопје и Магистер по Специјална едукација и рехабилитација на Институтот за дефектологија на Филозофвкиот факултет во Скопје. Главен трнер и основач на Пливачкиот и Ватерполо Клуб Орион од Скопје

1 komentar

  1. Alo bre, vesti iz Niša na Bugarskom?!?!?
    I ime te zemlje nije Makedonija. Makedonija je Grčka. To je Severna Makedonija, sami su je tako nazvali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *