0

Svetski šampion iz Gvangžua Aksel pobednik na Ohridu

Ove subote,  24.08. u Ohridu održana je četvrta trka FINA Ultra maraton serije, sa dužinom od 25km.

Na maratonu je nastupilo ukupno 24 takmičara (14 u muškoj i 10 u ženskoj konkurenciji).

Kod muškaraca, pobednik je svetski šampion iz Gvangžua, Francuz Rajmnod Aksel sa vremenom od 5:20:55.

U ženskoj kategoriji pobednica je bila Alis Franko iz Italije sa vremenom 5:41:15.

Makedonski reprezentativac Evgenij Pop Acev zauzeo je drugo mesto sa zaostakom od 7 sekundi, dok je Aleksandar Ilievski bio 12. sa 5:52:03.80.

Tri takmičara bili su van vremenskog limita (jedan u muškoj i dve u ženskoj konkurenciji).


Jane Karajovanov

Jane Karajovanov

Роден на 11.08.1977 во Скопје,на 7 години почнува да тренира пливање во Пливачки и Ватерполо Клуб Вардар од Скопје кај својот прв тренер Зоран Димитров за после тоа да премине во понапредна група кај Миле Битраков.Од својата 15 година тренира кај проф.д-р Димитрија Поповски - Шкипер во АПК Студент од Скопје па се до крајот на својата кариера.Во текот на тоа време има настапи на 2 Светски првенство(2003 во Барселона и 2005 во Монтреал) и 2 Европски првенства(1999 во Истамбул и 2000 во Хелсинки) на трките од 25км.Во 2004 заврши на 9то место на Светската ранг листа на ФИНА во маратонско пливање. Државен првак во неколку базенски дисциплини и 1999 Државен првак во маратонско пливање. Дипломиран професор по Физичко образование на Факултетот за физичка култура при Универзитетот Св.Кирил и Методиј во Скопје и Магистер по Специјална едукација и рехабилитација на Институтот за дефектологија на Филозофвкиот факултет во Скопје. Главен трнер и основач на Пливачкиот и Ватерполо Клуб Орион од Скопје

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *