0

Trka koja je zauvek promenila plivanje

Trka na 100m slobodno, na Olimpijskim igrma u Rimu 1960.godine ostaće upamćena kao jedna od najznačajnijih za plivački sport. Zlatna medalja na ovoj trci, za koju su se borili veliki konkurenti Australijanac Džon Devit i američki plivač Lens Larson, dodeljena je jednom od najkontroverznijih sudijskih odluka u olimpijskom sportu.

Tokom 1960. godine merenje vremena izvođeno je ručnom štopericom a na cilju svake staze bilo je troje sudija, za zvanično vreme uzimao se prosek ta tri vremena. Po vremenima sa štoperice Larson je plivao 55.10 dok je Devit plivao 55.20 međutim to nije bilo dovoljno da ubedi zvaničnike prisutne na bazenu. Oni su zahtevali da odluku donese 24 sudija, ranije postavljenih na oba kraja bazena, čiji je zadatak bio da nadgledaju ulaske u cilj, ali i sudije su bile podeljenih mišljenja. Tada je glavni sudija rešio da donese odluku, obojici plivača upisano je isto vreme ali je samo Devit proglašen zvaničnim šampionom i dodeljena mu je zlatna medalja dok se Larson nalazio na stepeniku niže sa srebrom oko vrata.

Američki tim se žalio na ovu odluku ali žalba je odbijena, međutim ovaj incident je duboko uzdrmao čitav svet sporta. Međunarodni olimpijski komitet tada je odlučio da se ručno merenje zameni elektronskim senzorima. Do 1968. izvedena je najveća tehnološka reforma plivanja a sudijske štoperice postale su stvar prošlosti.

Ipak, 40 godina kasnije, dogodio se jedan još neizvesniji ulazak u cilj. U čuvenom olimpijskom finalu u Pekingu 2008. na 100m delfin, elektronski senzori su, iako se svima činilo drugačije, zlatnu medalju dodelili Majklu Felpsu ispred srpskog plivača Milorada Čavića.

Pogledajte priču o ovom događaju kao i snimak trke:

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *